Zadania z rachunku prawdopodobieństwa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mikson1205
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 60
Rejestracja: 24 lis 2020, 12:07
Podziękowania: 25 razy

Zadania z rachunku prawdopodobieństwa

Post autor: Mikson1205 »

Czy ktoś mógłby mi pomóc z tymi zadaniami? Nie mam na nie totalnie pomysłu a w sobote mam z nich kolokwium :/
1.
Zmienne losowe X,Y,Z mają ten sam rozkład i spełniają równości VAR(X+Y+Z) =21. Cov(X,Y)=COV(Y,Z)=COV(Z,X)=1. Oblicz VarX i Var(X+Y)
2.
Zmienna losowa (X,Y) ma rozkład z gęstością:
g(x,y) = \( \frac{1}{2 \pi } exp( - \frac{2x^{2}-2xy+y^{2}}{2}) \)
Wyznacz macierz kowariancji zmiennej (X,Y), rozkład zmiennej 2X-Y+2 oraz rozstrzygnij czy zmienne X, X-Y są niezależne.
3.
Zmienne losowe X,Y są niezależne i mają rozkłady jednostajne na odcinkach [0,1] oraz [0,2]. Wyznaczyć gęstość rozkładu zmiennej X+Y.
4.
Z kwadratu [0,2] x [0,2] losujemy w sposób niezależny 20 punktów. Niech X oznacza liczbę tych punktów spośród wylosowanych, które należą do kwadratu [0,1] x [0,1]. Oblicz wartość oczekiwaną i wariancję zmiennej X.
Proszę o pomoc, łapkuję każdą odpowiedź! :)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Zadania z rachunku prawdopodobieństwa

Post autor: panb »

Mikson1205 pisze: 16 gru 2020, 19:12 Czy ktoś mógłby mi pomóc z tymi zadaniami? Nie mam na nie totalnie pomysłu a w sobotę mam z nich kolokwium :/
1.
Zmienne losowe X,Y,Z mają ten sam rozkład i spełniają równości VAR(X+Y+Z) =21. Cov(X,Y)=COV(Y,Z)=COV(Z,X)=1. Oblicz VarX i Var(X+Y)
Może to pomoże?
\[Var(X\pm Y)=Var(X)+Var(Y)\pm2Cov(X,Y)\]
Mikson1205
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 60
Rejestracja: 24 lis 2020, 12:07
Podziękowania: 25 razy

Re: Zadania z rachunku prawdopodobieństwa

Post autor: Mikson1205 »

no dobrze, ale co w takiej sytuacji jak nie mam podanego Var(X) ani Var(Y)? Mogę pod ten wzór podstawić jedynie 2Cov(X,Y)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Zadania z rachunku prawdopodobieństwa

Post autor: panb »

Zmienne mają takie same rozkłady, więc Var(X)=Var(Y)=Var(Z)
Mikson1205
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 60
Rejestracja: 24 lis 2020, 12:07
Podziękowania: 25 razy

Re: Zadania z rachunku prawdopodobieństwa

Post autor: Mikson1205 »

No dobrze rozumiem, ale nadal nie wiem jak obliczyć np. VAR(X)
Mikson1205
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 60
Rejestracja: 24 lis 2020, 12:07
Podziękowania: 25 razy

Re: Zadania z rachunku prawdopodobieństwa

Post autor: Mikson1205 »

Już chyba wiem. VAR(X+Y+Z)=VAR(X)+VAR(Y)+VAR(Z)+Cov(X,Y)+COV(Y,Z)+COV(Z,X) Czyli VAR(X) = 6
Mikson1205
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 60
Rejestracja: 24 lis 2020, 12:07
Podziękowania: 25 razy

Re: Zadania z rachunku prawdopodobieństwa

Post autor: Mikson1205 »

Na górze był błąd, VAR(X+Y+Z)=VAR(X)+VAR(Y)+VAR(Z)+2Cov(X,Y)+2COV(Y,Z)+2COV(Z,X) Czyli VAR(X) = 5
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Zadania z rachunku prawdopodobieństwa

Post autor: panb »

Zgadza się.
ODPOWIEDZ