rachunek prawdopodobieńswa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mikson1205
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 60
Rejestracja: 24 lis 2020, 12:07
Podziękowania: 25 razy

rachunek prawdopodobieńswa

Post autor: Mikson1205 »

Czy ktoś mógłby pomóc rozwiązać te zadania i wytłumaczyć skąd się co bierze? :)
1.
Niech X będzie zmienną losową ze standardowego rozkładu normalnego. Oblicz EX(X+1) i \( Ee^{\frac{3x^{2}}{8}} \)
Wyszło mi, że \( Ee^{\frac{3x^{2}}{8}} \) = 2, ale nie mam pomysłu na EX(X+1)
2.
Niech X będzie zmienną losową z rozkładu geometrycznego o parametrze \( p(P(X=k)=p(1-p)^{k-1} \) , k=1,2,3.....). Znajdź Emin{X,100}
3.
Mamy dwie żarówki typu I i trzy żarówki typu II. żarówka typu I ma rozkład wykładniczy z parametrem 1, a żarówka 2 -
rozkład wykładniczy z parametrem 12. W przypadku przepalenia się żarówki w naszej lampie dokonujemy wymiany. Niech X oznacza całkowity czas pracy lampy do zakończenia dostarczania żarówek. Znajdź EX.
5.
10 dziewcząt i 10 chłopców jest sparowanych losowo. Oblicz oczekiwaną wartość liczby par
składający się wyłącznie z dziewcząt.
Za rozwiązania i wytłumaczenia płacę łapkami w górę :)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: rachunek prawdopodobieńswa

Post autor: panb »

Wynik 2 jest OK.
Przecież masz dane EX. Standardowy rozkład tzn. średnia o odchylenie/wariancja 1
Mikson1205
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 60
Rejestracja: 24 lis 2020, 12:07
Podziękowania: 25 razy

Re: rachunek prawdopodobieńswa

Post autor: Mikson1205 »

Zrobiłem EX(X+1) formułą E(X^2+X) i wyszło mi 1. Czy Panu też tak wyszło?
Zrobiłem też 3 i 5 zadanie i wyszło mi coś takiego:
3. \( EX = \frac{1}{e} + \frac{1}{16e^\frac{1}{2}} \)
5. EX= \( \frac{45}{19} \)
Mikson1205
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 60
Rejestracja: 24 lis 2020, 12:07
Podziękowania: 25 razy

Re: rachunek prawdopodobieńswa

Post autor: Mikson1205 »

Niestety nadal nie potrafię zrobić 2.
ODPOWIEDZ