Tabelaryczny zestaw danych - średnie, wariancja, odchylenie, mediana

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
EeJee
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 09 gru 2020, 15:45
Podziękowania: 11 razy

Tabelaryczny zestaw danych - średnie, wariancja, odchylenie, mediana

Post autor: EeJee »

Obrazek

↑ Tabela ukazuje dane statystyczne. Korzystając z niej oblicz:
a) średnią arytmetyczną zestawu danych
b) średnią ważoną tych danych
c) wariancję tych danych
d) wyznacz odchylenie standardowe tych danych z dokładnością do 0.01
e) podaj medianę powyższego zestawu danych

Czy dobrze jest (a i b)?

a)
\[x̅= \frac{5 \cdot 10+2 \cdot 3+0 \cdot 7+4 \cdot 3+1 \cdot 6+6 \cdot 2}{10+3+7+3+6+2}= \frac{86}{31}=2,(774193548387096)\]

b)
\[x̅w= \frac{5 \cdot 0.1+2 \cdot 0.1+0 \cdot 0.2+4 \cdot 0.3+1 \cdot 0.2+6 \cdot 0.1}{0.1+0.1+0.2+0.3+0.2+0.1}= \frac{2.7}{1}=2,7\]

c,d,e nie wiem
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Tabelaryczny zestaw danych - średnie, wariancja, odchylenie, mediana

Post autor: panb »

EeJee pisze: 10 gru 2020, 16:48 Obrazek

↑ Tabela ukazuje dane statystyczne. Korzystając z niej oblicz:
a) średnią arytmetyczną zestawu danych
b) średnią ważoną tych danych
c) wariancję tych danych
d) wyznacz odchylenie standardowe tych danych z dokładnością do 0.01
e) podaj medianę powyższego zestawu danych

Czy dobrze jest (a i b)?

a)
\[x̅= \frac{5 \cdot 10+2 \cdot 3+0 \cdot 7+4 \cdot 3+1 \cdot 6+6 \cdot 2}{10+3+7+3+6+2}= \frac{86}{31}=2,(774193548387096)\]

b)
\[x̅w= \frac{5 \cdot 0.1+2 \cdot 0.1+0 \cdot 0.2+4 \cdot 0.3+1 \cdot 0.2+6 \cdot 0.1}{0.1+0.1+0.2+0.3+0.2+0.1}= \frac{2.7}{1}=2,7\]

c,d,e nie wiem
Średnią ważona źle liczysz. Pomyśl o tym jakby to były stopnie. Jest 10 piątek (każda z wagą 0,1), 3 dwójki (każda z wagą 0,1) 7 zer (każde z wagą 0,2), itd.
\[\kre{x}_w= \frac{5\cdot10 \cdot 0.1+2 \cdot 3\cdot 0.1+0 \cdot 7 \cdot 0.2+4\cdot3 \cdot 0.3+1\cdot6 \cdot 0.2+6\cdot2 \cdot 0.1}{0.1\cdot10+0.1\cdot3+0.2\cdot7+0.3\cdot3+0.2\cdot6+0.1\cdot2}= \ldots=2,32\]

Co ty na to?
EeJee
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 09 gru 2020, 15:45
Podziękowania: 11 razy

Re: Tabelaryczny zestaw danych - średnie, wariancja, odchylenie, mediana

Post autor: EeJee »

Sposób ze stopniami jest super. Dziękuję!

\[x̅w= \frac{11.6}{5} =2.32
\]


Co nie zmienia faktu, że wariancji, odchylenia i mediany policzyć nie potrafię
EeJee
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 09 gru 2020, 15:45
Podziękowania: 11 razy

Re: Tabelaryczny zestaw danych - średnie, wariancja, odchylenie, mediana

Post autor: EeJee »

\[σ^{2} = \frac{[5 \cdot10-2.(774193548387096)]^{2}+[2 \cdot 3-2.(774193548387096)]^{2}+[0 \cdot 7-2.(774193548387096)]^{2} +\ldots }{6}
\]


Dobrze z wariancją kombinuję?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Tabelaryczny zestaw danych - średnie, wariancja, odchylenie, mediana

Post autor: panb »

To już olewamy wagi?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Tabelaryczny zestaw danych - średnie, wariancja, odchylenie, mediana

Post autor: panb »

Jeśli tak, to wariancja będzie miała składniki takie:
\([10\cdot(5-2,77)^2+3\cdot(2-2,77)^2+...]/6\)
EeJee
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 09 gru 2020, 15:45
Podziękowania: 11 razy

Re: Tabelaryczny zestaw danych - średnie, wariancja, odchylenie, mediana

Post autor: EeJee »

Nie mam pojęcia
c) wariancję tych danych
\[σ^{2} = \frac{[10 \cdot (5 \cdot 0.1-2.77)]^{2}+[3 \cdot (2 \cdot 0.1-2.77)]^{2}+ \ldots }{6}= \ldots \]
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Tabelaryczny zestaw danych - średnie, wariancja, odchylenie, mediana

Post autor: panb »

\[σ^{2} = \frac{10\cdot [(5 \cdot 0.1-2.32)]^{2}+3 \cdot[ (2 \cdot 0.1-2.32)]^{2}+ \ldots }{5}= \ldots \]

Na wszelki wypadek policz też bez wag.
Pamiętaj, wagi dotyczą wartości nie ilości.

Wyszło \(\sigma^2=24,1861 \text{ oraz } \sigma\approx 4,9\)
EeJee
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 09 gru 2020, 15:45
Podziękowania: 11 razy

Re: Tabelaryczny zestaw danych - średnie, wariancja, odchylenie, mediana

Post autor: EeJee »

Dziwne mi wyszło:
\[σ2=107.54281(6)\]\[σ≈10\]

\[ \frac{10 \cdot (5 \cdot 0.1-2.77)^2+3 \cdot (2 \cdot 0.1-2.77)^2 + \ldots }{6}\]
\[ \frac{515.29+19.8147+53.7103+7.3947+39.6294+9.4178}{6}\]

Może to przez 2.32 ze średniej arytmetycznej? Czy nie powinno być: 2.77? Powinienem liczyć wariancję z dokładnością średniej arytmetycznej do 0.01 czy całą 2,(774193548387096)? Pytam bo informacja o tym jest dopiero w podpunkcie d ↓
d) wyznacz odchylenie standardowe tych danych z dokładnością do 0.01
Bardzo dziękuję za dotychczasową pomoc!
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Tabelaryczny zestaw danych - średnie, wariancja, odchylenie, mediana

Post autor: panb »

Nie mam pojęcia, ale na logikę, jeśli uwzględniamy wagi, to musimy do wariancji brać średnią ważoną.
Policz też koniecznie wariancje bez wag (wtedy średnia to 2,77)
Nie baw się w te kosmiczne rozwinięcia - bierz 2,77. Gdybyś chciał być hiper dokładny, to bierz 83/31 - ale to przesada!
EeJee
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 09 gru 2020, 15:45
Podziękowania: 11 razy

Re: Tabelaryczny zestaw danych - średnie, wariancja, odchylenie, mediana

Post autor: EeJee »

A medianę czego mam policzyć (wartości, liczebności ,wag czy wartości razy liczbę - jak poniżej)?
O to chodzi?

0,0,0,0,0,0,0,1,1,1,1,1,1,2,2,2,4,4,4,5,5,5,5,5,5,5,5,5,5,6,6
Me=2
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Tabelaryczny zestaw danych - średnie, wariancja, odchylenie, mediana

Post autor: panb »

Jak dla mnie OK.
EeJee
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 09 gru 2020, 15:45
Podziękowania: 11 razy

Re: Tabelaryczny zestaw danych - średnie, wariancja, odchylenie, mediana

Post autor: EeJee »

Bardzo Ci dziękuję! Skończyłem. Mam jedną rozbieżność w wariancji danych z uzgl. wag
\[σ^{2} = \frac{10\cdot [(5 \cdot 0.1-2.32)]^{2}+3 \cdot[ (2 \cdot 0.1-2.32)]^{2}+ \ldots }{6}= \ldots\]\[\sigma^2=24,1861 \text{ oraz } \sigma\approx 4,9\]
Mi wyszło: 20,1550(6) →120,9304/6
https://www.wolframalpha.com/input/?i=1 ... .32%29%5E2
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Tabelaryczny zestaw danych - średnie, wariancja, odchylenie, mediana

Post autor: panb »

Już wiem! Ja nie dzieliłem przez 6 tylko przez 5 (sumę z wagami: 0.1*10+0.1*3+ ...).
Tak jak przy średniej ważonej, taki sam mianownik. Skorzystałem z twojego wyliczenia i wstawiłem 5.
EeJee
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 09 gru 2020, 15:45
Podziękowania: 11 razy

Re: Tabelaryczny zestaw danych - średnie, wariancja, odchylenie, mediana

Post autor: EeJee »

Czyli mam ok? Jeszcze raz dzięki!
Ostatnio zmieniony 11 gru 2020, 00:31 przez EeJee, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ