Aksjomatyczna definicja prawdopodobieństwa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
00wk00
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 15 kwie 2020, 19:23
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Aksjomatyczna definicja prawdopodobieństwa

Post autor: 00wk00 »

Wiedząc, że
P(A)= 1/2
P(A n B)=1/3
P(A u B)= 2/3
oblicz P(B).

Jeśli by nie sprawiało to kłopotu to proszę o wykonanie zadania z poszczególnymi opisaniami etapów (bym zrozumiała co, gdzie i jak).

Bardzo dziękuję za pomoc.

Odpowiedź z podręcznika: P(B)= 1/2
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3511
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1918 razy

Re: Aksjomatyczna definicja prawdopodobieństwa

Post autor: Jerry »

Ze ściągawki maturalnej:
\[p(A\cup B)=p(A)+p(B)-p(A\cap B)\]
Wstawić i liczyć...

Pozdrawiam
PS. Pora poznać kod \(\LaTeX\)
ODPOWIEDZ