Rzucamy 5 razy monetą.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że reszka wypadnie co najmniej 2 razy.
Prosiłabym o w miarę szczegółowe etapy działania oraz rozwiązanie zadania.
Z góry bardzo dziękuję.
Jeśli się przyda to w podręczniku odpowiedź jest taka: 13/16
własności prawdopodobieństwa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3530
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: własności prawdopodobieństwa
Ze schematu Bernoulli'ego
\(p(S_5\ge2)=p(S_5=2)+p(S_5=2)+p(S_5=2)+p(S_5=2)=\\
={5\choose2}\cdot({1\over2})^2\cdot({1\over2})^3+{5\choose3}\cdot({1\over2})^3\cdot({1\over2})^2+{5\choose4}\cdot({1\over2})^4\cdot({1\over2})+{5\choose5}\cdot({1\over2})^5=\cdots\)
Pozdrawiam
\(p(S_5\ge2)=p(S_5=2)+p(S_5=2)+p(S_5=2)+p(S_5=2)=\\
={5\choose2}\cdot({1\over2})^2\cdot({1\over2})^3+{5\choose3}\cdot({1\over2})^3\cdot({1\over2})^2+{5\choose4}\cdot({1\over2})^4\cdot({1\over2})+{5\choose5}\cdot({1\over2})^5=\cdots\)
Pozdrawiam
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: własności prawdopodobieństwa
\(\Omega=\{OOOOO, OOOOR, OOORO, OOROO, OROOO, ROOOO,RRRRR, RRRRO, RRROR, RRORR, RORRRR,\\ ORRRRR, OOORR, OORRO,ORROO, RROOO, RRROO, RROOR, ROORR, OORRR, OOROR, OROOR,\\ ROOOR, RRORO, RORRO, ORRRO, ORORO, ROORO, ROROR, ORROR, ROOOR, ORRRO\}\)
Teraz możesz sobie policzyć ile jest sprzyjających.
Teraz możesz sobie policzyć ile jest sprzyjających.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: własności prawdopodobieństwa
Reszka wypadnie co najmniej 2 razy,czyli 2 lub 3 lub 4 lub 5 razy.
W zdarzeniu przeciwnym mamy :reszka nie wypadnie ani raz albo reszka wypadnie tylko raz.
Mniej roboty,bo policzysz zdarzenia elementarne
\(A'= \left\{ (ooooo)(roooo)(orooo)(ooroo)(oooro)(oooor)\right\}\\P(A')=\frac{6}{32}=\frac{3}{16}\\P(A)=1-P(A')=1-\frac{3}{16}=\frac{13}{16}\)
W zdarzeniu przeciwnym mamy :reszka nie wypadnie ani raz albo reszka wypadnie tylko raz.
Mniej roboty,bo policzysz zdarzenia elementarne
\(A'= \left\{ (ooooo)(roooo)(orooo)(ooroo)(oooro)(oooor)\right\}\\P(A')=\frac{6}{32}=\frac{3}{16}\\P(A)=1-P(A')=1-\frac{3}{16}=\frac{13}{16}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.