rachunek prawdopodobieńswa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mikson1205
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 60
Rejestracja: 24 lis 2020, 12:07
Podziękowania: 25 razy

rachunek prawdopodobieńswa

Post autor: Mikson1205 »

Niech \(X\) będzie zmienną losową równą \(−17,\ 3\ \text{i}\ 0\) z prawdopodobieństwem równym odpowiednio: \(\frac{1}{17} ,\ \frac{1}{33}\ \text{oraz}\ \frac{511}{561}\) . Oblicz wariancję zmiennej \(X^{2}\) . Udało mi się obliczyć przewidywaną wartość i wyszłą mi - \(\frac{10}{11}\) , ale nie wiem co dalej.
Ostatnio zmieniony 09 gru 2020, 19:16 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: rachunek prawdopodobieńswa

Post autor: panb »

Mikson1205 pisze: 09 gru 2020, 17:49 Niech X będzie zmienną losową równą −17, 3 i 0 z prawdopodobieństwem równym odpowiednio:\( \frac{1}{17} , \frac{1}{33} \text{ oraz } \frac{511}{561} \). Oblicz wariancję zmiennej \(X^{2}\) . Udało mi się obliczyć przewidywaną wartość i wyszła mi - \(\frac{10}{11}\) , ale nie wiem co dalej.
Na pewno chodzi o wariancję zmiennej \(X^2 \text{ czyli } D^2(X^2)\), nie wariancję zmiennej X \(D^2(X)\)?
Mikson1205
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 60
Rejestracja: 24 lis 2020, 12:07
Podziękowania: 25 razy

Re: rachunek prawdopodobieńswa

Post autor: Mikson1205 »

Tak w poleceniu jest napisane oblicz wariancję zmiennej X^ {2} .
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: rachunek prawdopodobieńswa

Post autor: panb »

No to trzeba policzyć \(E(X^2)\) oraz \(E(X^4)\)

\(D^2(X^2)=E(X^4)-[E(X^2)]^2\)
Mikson1205
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 60
Rejestracja: 24 lis 2020, 12:07
Podziękowania: 25 razy

Re: rachunek prawdopodobieńswa

Post autor: Mikson1205 »

wyszło mi \(E(X^4) = \frac{54070}{11}\) i \([E(X^2)]^2 = \frac{36100}{121}\) czyli \(D^2(X^2) = \frac{558670}{121}\) Czy to jest dobrze?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: rachunek prawdopodobieńswa

Post autor: panb »

Tak, też mi tyle wyszło. Brrr. Na pewno o to chodziło? To część jakiegoś większego zadania, czy jednorazowe dzieło sadysty?
Mikson1205
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 60
Rejestracja: 24 lis 2020, 12:07
Podziękowania: 25 razy

Re: rachunek prawdopodobieńswa

Post autor: Mikson1205 »

niestety jednorazowe zadanie :D dam znać czy o to chodziło :D
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: rachunek prawdopodobieńswa

Post autor: panb »

będę wdzięczny
Mikson1205
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 60
Rejestracja: 24 lis 2020, 12:07
Podziękowania: 25 razy

Re: rachunek prawdopodobieńswa

Post autor: Mikson1205 »

Rozwiązanie jest poprawne :) Dziękuję :)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: rachunek prawdopodobieńswa

Post autor: panb »

Dzięki za potwierdzenie i ... wyrazy współczucia, bo do czego to jeszcze dojdzie.... :)
ODPOWIEDZ