1. W partii 50 żarówek, jaka ma być poddana kontroli jakości, znajduje się 10 żarówek wadliwych. Podczas kontroli jakości losuje się z danej partii 2 żarówki (jedna po drugiej, bez zwracania) i poddaje weryfikacji. Procedura w firmie jest taka, że (B) partię żarówek oznacza się jako „zagrożoną wycofaniem” i poddaje dalszej analizie, jeśli tylko jedna z dwóch wylosowanych żarówek okazuje się być wadliwa.
Pytanie jest czy prawdopodobieństwo zaklasyfikowania partii żarówek jako „zagrożonej wycofaniem” (scenariusz B) jest równe 400/1225. Tak czy nie. Udowodnij. Odpowiedź jest tak, ale nie potrafię udowodnić.
Ja liczę 10/50 * 40/49 = 400/2450 Dlaczego mi wychodzi licznik dobry, ale mianownik 2x większy?
Zadanie z prawdopodobieństwa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: Zadanie z prawdopodobieństwa
Losowanie:d-dobra i w-wadliwa.
\(P(d;w)+P(w;d)=\frac{40}{50}\cdot\frac{10}{49}+\frac{10}{50}\cdot\frac{40}{49}=\frac{800}{2450}=\frac{400}{1225}\)
Rozrysuj sobie przebieg losowania żarówek na drzewku probabilistycznym i otrzymasz potwierdzenie obliczeń.
\(P(d;w)+P(w;d)=\frac{40}{50}\cdot\frac{10}{49}+\frac{10}{50}\cdot\frac{40}{49}=\frac{800}{2450}=\frac{400}{1225}\)
Rozrysuj sobie przebieg losowania żarówek na drzewku probabilistycznym i otrzymasz potwierdzenie obliczeń.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3525
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1930 razy
Re: Zadanie z prawdopodobieństwa
Go powinno być \({10\over50}\cdot{40\over49}+{40\over50}\cdot{10\over49}\) - kolejność losowania jest istotna!
Pozdrawiam