Pomoc z rozkładem normalnym

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
KacperFox2k
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 07 gru 2020, 18:18
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Pomoc z rozkładem normalnym

Post autor: KacperFox2k »

Zad2. Objętość 1 opakowania ziemi ogrodniczej wynosi średnio 30 litrów i ma rozkład normalny o odchyleniu
standardowym 3 litry.
a) Ile średnio na 100 opakowań, będzie miało objętość mniejszą od 28 litrów?
b) Jakie jest prawdopodobieństwo, że objętość w losowo wybranym opakowaniu będzie w granicach od 25 do 31 l?
c) Wyznaczyć objętość, którą ma co najmniej 95% opakowań.

Jak to rozwiązać?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Pomoc z rozkładem normalnym

Post autor: panb »

KacperFox2k pisze: 07 gru 2020, 18:20 Zad2. Objętość 1 opakowania ziemi ogrodniczej wynosi średnio 30 litrów i ma rozkład normalny o odchyleniu
standardowym 3 litry.
a) Ile średnio na 100 opakowań, będzie miało objętość mniejszą od 28 litrów?
b) Jakie jest prawdopodobieństwo, że objętość w losowo wybranym opakowaniu będzie w granicach od 25 do 31 l?
c) Wyznaczyć objętość, którą ma co najmniej 95% opakowań.

Jak to rozwiązać?
Niech X będzie zmienną losową o wartościach będących objętością opakowania ziemi ogrodniczej. \(X\sim N(30,3)\).
Niech U oznacza zmienną losową o rozkładzie normalnym N(0,1), a \(\,\, \Phi(u)=P(U\le u)\) niech będzie stablicowaną tutaj dystrybuantą tego rozkładu.
  1. \(P(X<28)=P \left( \frac{X-30}{3} < \frac{28-30}{3} \right)=P(U<-0,67)=\Phi(-0,67)=1-\Phi(0,67)=1-0,7486\approx 0,25 \)

    Odpowiedź: Na 100 opakowań średnio 25 będzie miało objętość mniejszą od 28 litrów.

  2. \(P(25\le X \le 31)=P \left( \frac{25-30}{3} \le \frac{X-30}{3} \le \frac{31-30}{3} \right) =P(-1,67\le U \le 0,33)=\\=\Phi(0,33)-\Phi(-1,67)=\Phi(0,33)-1+\Phi(1,67)=0,6293+0,95254-1\approx 0,58\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Pomoc z rozkładem normalnym

Post autor: panb »

KacperFox2k pisze: 07 gru 2020, 18:20 Zad2. Objętość 1 opakowania ziemi ogrodniczej wynosi średnio 30 litrów i ma rozkład normalny o odchyleniu
standardowym 3 litry.
c) Wyznaczyć objętość, którą ma co najmniej 95% opakowań.
Jak to rozwiązać?
\(P(X\le x)\ge 0,95 \iff P \left( \frac{X-30}{3} \le \frac{x-30}{3} \right) \ge 0,95 \iff P\left(U\le \frac{x-30}{3}\right)\ge 0,95 \iff \Phi \left( \frac{x-30}{3}\right) \ge 0,95\)
W tablicach znajdujemy że \(\Phi (u)\ge 0,95 \text{ dla } u\ge 1,65\). Wobec tego
\( \frac{x-30}{3}\ge 1,65 \iff x\ge 34,95\)

Odpowiedź: Co najmniej 95% opakowań ma objętość nie mniejszą niż 35l

KacperFox2k
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 07 gru 2020, 18:18
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Pomoc z rozkładem normalnym

Post autor: KacperFox2k »

panb pisze: 07 gru 2020, 19:16
KacperFox2k pisze: 07 gru 2020, 18:20 Zad2. Objętość 1 opakowania ziemi ogrodniczej wynosi średnio 30 litrów i ma rozkład normalny o odchyleniu
standardowym 3 litry.
c) Wyznaczyć objętość, którą ma co najmniej 95% opakowań.
Jak to rozwiązać?
\(P(X\le x)\ge 0,95 \iff P \left( \frac{X-30}{3} \le \frac{x-30}{3} \right) \ge 0,95 \iff P\left(U\le \frac{x-30}{3}\right)\ge 0,95 \iff \Phi \left( \frac{x-30}{3}\right) \ge 0,95\)
W tablicach znajdujemy że \(\Phi (u)\ge 0,95 \text{ dla } u\ge 1,65\). Wobec tego
\( \frac{x-30}{3}\ge 1,65 \iff x\ge 34,95\)

Odpowiedź: Co najmniej 95% opakowań ma objętość nie mniejszą niż 35l

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź, już rozumiem!
ODPOWIEDZ