Pomocy- Kombinatoryka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
esco69
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 29 paź 2020, 11:38
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Pomocy- Kombinatoryka

Post autor: esco69 »

1.Oblicz, ile jest liczb trzycyfrowych, w zapisie, których nie występuje zero i na dokładnie jednym miejscu stoi cyfra nieparzysta.
2.Tworzymy kody, w których na początku występują litery, a następnie cyfry. Ile takich kodów utworzymy przestawiając litery i cyfry w kodzie 248 DGKL.
3.Na ile sposobów można ustawić w kolejce 5 kobiet i 4 mężczyzn, jeśli wiadomo, że trzy środkowe miejsca zajmują kobiety?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1934 razy

Re: Pomocy- Kombinatoryka

Post autor: Jerry »

esco69 pisze: 02 gru 2020, 13:16 1.Oblicz, ile jest liczb trzycyfrowych, w zapisie, których nie występuje zero i na dokładnie jednym miejscu stoi cyfra nieparzysta.
\({3\choose1}\cdot {5\choose1}\cdot 4^2\), bo wybieram pozycję cyfry nieparzystej, ustalam ją, pozostałe pozycje zapełniam parzystymi

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Pomocy- Kombinatoryka

Post autor: eresh »

esco69 pisze: 02 gru 2020, 13:16
3.Na ile sposobów można ustawić w kolejce 5 kobiet i 4 mężczyzn, jeśli wiadomo, że trzy środkowe miejsca zajmują kobiety?
kobiety ze środka: \(5\cdot 4\cdot 3=60\) sposobów
pozostałe miejsca: \(6\cdot 5\cdot 4\cdot 3\cdot 2\cdot 1=720\) sposobów
wszystkich sposobów: \(60\cdot 720\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Pomocy- Kombinatoryka

Post autor: eresh »

esco69 pisze: 02 gru 2020, 13:16
2.Tworzymy kody, w których na początku występują litery, a następnie cyfry. Ile takich kodów utworzymy przestawiając litery i cyfry w kodzie 248 DGKL.
\(3!\cdot 4!\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1934 razy

Re: Pomocy- Kombinatoryka

Post autor: Jerry »

esco69 pisze: 02 gru 2020, 13:16 2.Tworzymy kody, w których na początku występują litery, a następnie cyfry. Ile takich kodów utworzymy przestawiając litery i cyfry w kodzie 248 DGKL.
\(4!\cdot3!\), bo permutuję litery a potem permutuję cyfry (każda jest inna!)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1934 razy

Re: Pomocy- Kombinatoryka

Post autor: Jerry »

esco69 pisze: 02 gru 2020, 13:16 3.Na ile sposobów można ustawić w kolejce 5 kobiet i 4 mężczyzn, jeśli wiadomo, że trzy środkowe miejsca zajmują kobiety?
\({5\choose3}\cdot3!\cdot6!\), bo wybieram kobiety na "środek", ustawiam je, pozostałych permutuję na pozostałych miejscach

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ