Rozkład normalny (Gaussa) w prawdopodobieństwie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Klaudia295
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 31 paź 2020, 16:25
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Rozkład normalny (Gaussa) w prawdopodobieństwie

Post autor: Klaudia295 »

Witam :)
Prosiłabym o pomoc z tym zadaniem, głównie chodzi mi o ostateczny wynik.
Zadanie:
Średnia ocen dla 50 studentów drugiego roku jest zmienną losową o rozkładzie N(3,5;0,5). Oblicz jaką maksymalną ocenę ma 90 % studentów.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Rozkład normalny (Gaussa) w prawdopodobieństwie

Post autor: panb »

Klaudia295 pisze: 29 lis 2020, 21:25 Witam :)
Prosiłabym o pomoc z tym zadaniem, głównie chodzi mi o ostateczny wynik.
Zadanie:
Średnia ocen dla 50 studentów drugiego roku jest zmienną losową o rozkładzie N(3,5;0,5). Oblicz jaką maksymalną ocenę ma 90 % studentów.
Musisz korzystając z tablic rozkładu N(0,1) znaleźć takie \(z\), że
\[P(X\le x)=0,9 \iff P \left( \frac{X-3,5}{0,5}< \frac{x-3,5}{0,5} \right) =0,9 \iff\\
\quad \iff P(U\le z)=0,9, \text{ gdzie } z= \frac{x-3,5}{0,5} \]


Jak odczytasz z z tablic, podstawisz i wyliczysz iksa, będziesz miała odpowiedź.
Dasz radę?
ODPOWIEDZ