boki i przekątne wielokąta
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
boki i przekątne wielokąta
Dany jest wielokąt wpisany w okrąg i w którym żadne trzy przekątne nie wychodzące z jednego wierzchołka nie mają punktu wspólnego. Na ile części dzielą płaszczyznę boki i przekątne tego wielokąta ?
- Jerry
- Expert
- Posty: 3504
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1918 razy
Re: boki i przekątne wielokąta
Rozpatrzmy problem podziału płaszczyzny \(n\) prostymi, wśród których nie ma par równoległych ani trójek współpunktowych:
Brak prostych - jedna, cała płaszczyzna, pierwsza prosta dzieli płaszczyznę na dwie części (dołoży jedną część), druga "dołoży" dwie części, trzecia - trzy, itd... Zatem, moim zdaniem, liczba ta będzie równa \(1+1+2+3+4+\cdots+n=\cdots\).
Schemat ten przeniesie się na wnętrze wielokąta i \(n={w(w-3)\over2}\), gdzie \(w\in\zz\wedge n>2\) jest ilością wierzchołków wielokąta. Pozostaje dodać zewnętrze...
Pozdrawiam
Brak prostych - jedna, cała płaszczyzna, pierwsza prosta dzieli płaszczyznę na dwie części (dołoży jedną część), druga "dołoży" dwie części, trzecia - trzy, itd... Zatem, moim zdaniem, liczba ta będzie równa \(1+1+2+3+4+\cdots+n=\cdots\).
Schemat ten przeniesie się na wnętrze wielokąta i \(n={w(w-3)\over2}\), gdzie \(w\in\zz\wedge n>2\) jest ilością wierzchołków wielokąta. Pozostaje dodać zewnętrze...
Pozdrawiam
- Jerry
- Expert
- Posty: 3504
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1918 razy
Re: boki i przekątne wielokąta
Niestety - nie! Przecież wcześniej
A przekątne mogą się nie przecinać...
Zawiodła mnie intuicja, przepraszam!
Pozdrawiam
PS. Prześpię się z tym problemem.