Charakterystyki liczbowe rozkładów zmiennych losowych

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
404exe
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 13 wrz 2020, 17:39
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Charakterystyki liczbowe rozkładów zmiennych losowych

Post autor: 404exe »

Witam
Totalnie nie wiem jak ruszyć z tym zadaniem.
Z góry dziękuje za pomoc.

Jan, Dawid i Tomasz składają się po jednej monecie jednozłotowej. Zebrane monety
podrzuca najpierw Jan (niezależnie, na chybił trafił) zbierając te, na których uzyska
orła, pozostałe podrzuca Dawid zbierając te, które upadną orłem do góry. Pozostałe
monety należą do Tomasza. Wyznacz rozkłady zmiennych losowych opisujących liczbę
zebranych monet przez każdego z kolegów, a następnie wyznacz wartości oczekiwane
tych zmiennych losowych.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Charakterystyki liczbowe rozkładów zmiennych losowych

Post autor: panb »

404exe pisze: 13 wrz 2020, 17:42 Witam
Totalnie nie wiem jak ruszyć z tym zadaniem.
Z góry dziękuje za pomoc.

Jan, Dawid i Tomasz składają się po jednej monecie jednozłotowej. Zebrane monety
podrzuca najpierw Jan (niezależnie, na chybił trafił) zbierając te, na których uzyska
orła, pozostałe podrzuca Dawid zbierając te, które upadną orłem do góry. Pozostałe
monety należą do Tomasza. Wyznacz rozkłady zmiennych losowych opisujących liczbę
zebranych monet przez każdego z kolegów, a następnie wyznacz wartości oczekiwane
tych zmiennych losowych.
W tabelce masz rozkłady prawdopodobieństwa zmiennych J, D i T .

\[\begin{array}{|c|c|c|c|c|}
\hline
...&0&1&2&3 \\
\hline
J& \frac{1}{8}&\frac{3}{8}&\frac{3}{8}&\frac{1}{8} \\
\hline
D&\frac{27}{64}&\frac{27}{64}&\frac{9}{64}&\frac{1}{64}\\
\hline
T&\frac{27}{64}&\frac{27}{64}&\frac{9}{64}&\frac{1}{64}\\
\hline
\end{array}\]


Z tabelki można odczytać, że np. \(P(T=2)=\frac{9}{64}\)

Jak to policzyć? To bardziej skomplikowane niż myślisz.
W przypadku Jana to proste. W przypadku Dawida i Tomasza już nie bardzo.
Przykład:
\[P(D=3)=P(D=3|J=0)\cdot P(J=0)+P(D=3|J=1)\cdot P(J=1)+P(D=3|J=2)\cdot P(J=2)+\\+P(D=3|J=3)\cdot P(J=3)= \frac{1}{8} \cdot \frac{1}{8} +0 \cdot \frac{3}{8} +0 \cdot \frac{3}{8}+ 0 \cdot \frac{1}{8}=\frac{1}{64} \]
\(\displaystyle P(T=3)=P(J=0 \wedge D=0)=P(J=0)\cdot P(D=0)= \frac{1}{8} \cdot \frac{1}{8}= \frac{1}{64} \)

Teraz już dasz rade policzyć wartości oczekiwane. Jakby co - pisz.
404exe
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 13 wrz 2020, 17:39
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Charakterystyki liczbowe rozkładów zmiennych losowych

Post autor: 404exe »

Wszystko już rozumiem.
Dziękuję bardzo za pomoc.
ODPOWIEDZ