ABCD na prawdopodobieństwo przy rzucie kostką?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
NicholasJaxson
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 12 wrz 2020, 12:29
Płeć:

ABCD na prawdopodobieństwo przy rzucie kostką?

Post autor: NicholasJaxson »

Wyniki dwukrotnego rzutu sześcienną kostką do gry zapisujemy jako liczby dwucyfrowe. Prawdopodobieństwo otrzymania liczby większej niż 46 wynosi:

A. 1/3
B. 3/4
C. 2/3
D. 1/4
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: ABCD na prawdopodobieństwo przy rzucie kostką?

Post autor: eresh »

NicholasJaxson pisze: 12 wrz 2020, 12:35 Wyniki dwukrotnego rzutu sześcienną kostką do gry zapisujemy jako liczby dwucyfrowe. Prawdopodobieństwo otrzymania liczby większej niż 46 wynosi:

A. 1/3
B. 3/4
C. 2/3
D. 1/4
\(\overline{\overline{\Omega}}=36\\
A=\{51,52,53,54,55,56,61,62,63,64,65,66\}\\
\overline{\overline{A}}=12\\
P(A)=\frac{12}{36}\\
P(A)=\frac{1}{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ