Prosty problem z prawdopodobieństwem.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wenildexis5
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 01 wrz 2020, 15:14
Płeć:

Prosty problem z prawdopodobieństwem.

Post autor: wenildexis5 »

Potrzebuję pomocy z dwoma pytaniami dotyczącymi prawdopodobieństwa. Oni są:

Rzucane są dwie kości. Jakie jest prawdopodobieństwo, że uzyskasz co najmniej jedną cztery?

Pewnego dnia jest: 0,4 szansa na deszcz; 0,15 szansy na śnieg i 0,1 szans na śnieg i deszcz, jakie jest prawdopodobieństwo wystąpienia śniegu lub deszczu?

Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Prosty problem z prawdopodobieństwem.

Post autor: eresh »

wenildexis5 pisze: 01 wrz 2020, 15:27
Rzucane są dwie kości. Jakie jest prawdopodobieństwo, że uzyskasz co najmniej jedną cztery?
\(\overline{\overline{\Omega}}=6\cdot 6\\
A=\{(4,1),(4,2),(4,3),(4,4),(4,5),(4,6),(1,4),(2,4),(3,4),(5,4),(6,4)\}\\
\overline{\overline{A}}=11\\
P(A)=\frac{11}{36}\)


lub korzystając ze zdarzenia przeciwnego
A' - nie uzyskamy czwórki
\(\overline{\overline{A'}}=5\cdot 5=25\\
P(A)=1-P(A')\\
P(A)=1-\frac{25}{36}\\
P(A)=\frac{11}{36}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Prosty problem z prawdopodobieństwem.

Post autor: eresh »

wenildexis5 pisze: 01 wrz 2020, 15:27 Pewnego dnia jest: 0,4 szansa na deszcz; 0,15 szansy na śnieg i 0,1 szans na śnieg i deszcz, jakie jest prawdopodobieństwo wystąpienia śniegu lub deszczu?
\(P(D)=0,4\\
P(S)=0,15\\
P(D\cap S)=0,1\\
P(D\cup S)=P(D)+P(S)-P(D\cap S)\\
P(D\cup S)=0,4+0,15-0,1=0,45\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Prosty problem z prawdopodobieństwem.

Post autor: korki_fizyka »

Czyli, że zaświeci słońce jest 55 % ? :)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ