W pewnej firmie produkującej żarówki postanowiono przeprowadzić kontrolę. W wyprodukowanej partii żarówek jest 20dobrych oraz 14 zepsutych. Do kontrolii wylosowano 10 żarówek. Podczas kontrolii okazało się, że pierwsze 6żarowek jest ok. Jakie jest prawdopodobieństwo, że 7 zarówka też bedzie dobra?
Na początku wydawało mi się, że to będzie 1/2 ale nie jestem pewien.
prawdopodobienstwo (chyba warukowe)?
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 31 sie 2020, 08:39
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: prawdopodobienstwo (chyba warukowe)?
dobrze Ci się wydawałoEthanElijah pisze: ↑31 sie 2020, 09:01 W pewnej firmie produkującej żarówki postanowiono przeprowadzić kontrolę. W wyprodukowanej partii żarówek jest 20dobrych oraz 14 zepsutych. Do kontrolii wylosowano 10 żarówek. Podczas kontrolii okazało się, że pierwsze 6żarowek jest ok. Jakie jest prawdopodobieństwo, że 7 zarówka też bedzie dobra?
Na początku wydawało mi się, że to będzie 1/2 ale nie jestem pewien.
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: prawdopodobienstwo (chyba warukowe)?
Było 20 dobrych i wylosowano 6 dobrych,to zostało 14 dobrych i 14 zepsutych.
Losując siódmą żarówkę masz równe szanse dla dobrej i dla zepsutej.
Stąd prawdopodobieństwo,że będzie dobra = prawdopodobieństwo,że będzie zepsuta.
\(P(D)=P(Z)\;\;\;\;\;i\;\;\;\;P(D)+P(Z)=1\\P(D)= \frac{1}{2}\)
Losując siódmą żarówkę masz równe szanse dla dobrej i dla zepsutej.
Stąd prawdopodobieństwo,że będzie dobra = prawdopodobieństwo,że będzie zepsuta.
\(P(D)=P(Z)\;\;\;\;\;i\;\;\;\;P(D)+P(Z)=1\\P(D)= \frac{1}{2}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.