Pytanie o permutację

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
oceankebro9
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 24 sie 2020, 13:40
Płeć:

Pytanie o permutację

Post autor: oceankebro9 »

Czy ktoś może mnie nauczyć, jak rozwiązać następujące pytanie:

Chciałbym utworzyć 8-literowe słowo, używając A, B, C, D, E, z których każde może być użyte dowolną liczbę razy. Ile słów mogę ułożyć, jeśli litery w słowie muszą występować w kolejności alfabetycznej? (Na przykład ABBCDDEE jest dopuszczalne, a BCCCDEAE nie jest akceptowane).
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Pytanie o permutację

Post autor: panb »

oceankebro9 pisze: 24 sie 2020, 13:47 Czy ktoś może mnie nauczyć, jak rozwiązać następujące pytanie:

Chciałbym utworzyć 8-literowe słowo, używając A, B, C, D, E, z których każde może być użyte dowolną liczbę razy. Ile słów mogę ułożyć, jeśli litery w słowie muszą występować w kolejności alfabetycznej? (Na przykład ABBCDDEE jest dopuszczalne, a BCCCDEAE nie jest akceptowane).
Pokażę ci intuicyjny (może nie najłatwiejszy) sposób policzenia tego.
  1. ciągi jednoelementowe:
    A - 1
    B - 1
    C - 1
    D - 1
    E - 1
    RAZEM: 1+1+1+1+1=5
  2. ciągi dwuelementowe(x oznacza możliwy element):
    Ax - 1+1+1+1+1=5
    Bx - 1+1+1+1=4
    Cx - 1+1+1=3
    Dx - 1+1=2
    Ex - 1=1
    RAZEM: 1+2+3+4+5=15
  3. ciągi trzyelementowe:
    Axy - 5+4+3+2+1=15
    Bxy - 4+3+2+1=10
    Cxy - 3+2+1=6
    Dxy - 2+1=3 , a konkretnie {DDD, DDE, DEE}
    Exy - 1=1
    RAZEM: 1+3+6+10+15=35
  4. ciągi cztroelementowe:
    A na początku - tyle, ile wszystkich trzyelementowych, czyli 15+10+6+3+1=35
    B na początku - tyle, ile trzyelementowych z B, C, D lub E na początku, czyli 10+6+3+1=20
    C na początku - tyle, ile trzyelementowych z C, D lub E na początku, czyli 6+3+1=10
    D na poczatku - tyle, ile trzyelementowych z D lub E na początku, czyli 3+1=4 , a konkretnie {DDDD, DDDE, DDEE, DEEE}
    E na początku - tyle, ile trzyelementowych z E na początku, czyli 1
    RAZEM: 1+4+10+20+35=70
  5. ciągi pięcioelementowe:
    (35+20+10+4+1)+(20+10+4+1)+(10+4+1)+(4+1)+1
    RAZEM: 70+35+15+5+1=126
  6. ciągi sześcioelementowe
    (70+35+15+5+1)+(35+15+5+1)+(15+5+1)+(5+1)+1
    RAZEM: 126+56+21+6+1=210
  7. itd
Dasz radę dalej? Jeszcze tylko dwa etapy... :)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Pytanie o permutację

Post autor: panb »

Mnie wyszło 495 słów możliwych do utworzenia wg tego schematu.
ODPOWIEDZ