PRAWDOPODOBIEŃSTWO

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dzankes
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 27 mar 2020, 19:02
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

PRAWDOPODOBIEŃSTWO

Post autor: dzankes »

W urnie jest sześć białych i cztery czarne kule.
Dołożono po dwie białe i dwie czarne kule.
Sprawdź, wykonując obliczenia, czy prawdopodobieństwo wylosowania czarnej kuli zmieniło się?
2. Spośród cyfr od 1 do 5 losujemy dwie bez zwracania i układamy je w kolejności wylosowania.
Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania:
A – liczby podzielnej przez 3,
B – liczby parzystej mniejszej od 30,
C – liczby złożonej.
4. Rzucamy dwa razy sześcienną kostką do gry.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A – za drugim razem wypadnie więcej niż za pierwszym rzutem.
B – otrzymamy sumę podzielną przez 4 i mniej niż 3 za drugim rzutem.
5. Na półce stoi czterotomowa encyklopedia, której tomy ustawiono w sposób losowy.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że kolejne tomy ustawione są we właściwej kolejności od lewej do
prawej lub od prawej do lewej?
6. Z liczb naturalnych od 1 do 20 losujemy jedną. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosowana
liczba jest podzielna przez 5 lub pierwsza?
7. Rzucamy cztery razy monetą. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że:
a) w pierwszym i trzecim rzucie otrzymamy orła,
b) co najwyżej trzy razy otrzymamy reszkę.
8. W pudełku znajduje się sześć kul niebieskich ponumerowanych od 1 do 6, dziewięć kul
czerwonych ponumerowanych od 1 do 9 i pięć kul żółtych ponumerowanych od 1 do 5.
Oblicz prawdopodobieństwo, że losując jedną kulę:
a) otrzymamy kulę z liczbą nieparzystą,
b) nie otrzymamy kuli żółtej.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Help :( PRAWDOPODOBIEŃSTWO

Post autor: panb »

Za dużo tych zadań! Pewnie do regulaminu forum nie zajrzałeś nawet!
Zadanie 6: wypisz sobie te liczby, weź w kółko te, które dzielą się przez 5 oraz te, które są liczbami pierwszymi (nie wiesz co to? wygoogluj). Ilość w kółku przez ilość wszystkich to odpowiedź.

Zadanie 7: wypisz sobie wszystkie 16 możliwości(OOOO , OOOR, ...) i policz ile jest do podpunktów a) i b), podziel przez ilość wszystkich i masz odp.

Masz teraz 2 wyjścia:
- możesz się obrazić i czekać aż ktoś ci to zrobi albo zgłosi nadużycie,
- zrobić samodzielnie te 2 (przynajmniej), a resztę metodą kopiuj-wklej jeszcze raz tu opublikować.
dzankes
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 27 mar 2020, 19:02
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Re: Help :( PRAWDOPODOBIEŃSTWO

Post autor: dzankes »

panb pisze: 30 maja 2020, 23:33 Za dużo tych zadań! Pewnie do regulaminu forum nie zajrzałeś nawet!
Zadanie 6: wypisz sobie te liczby, weź w kółko te, które dzielą się przez 5 oraz te, które są liczbami pierwszymi (nie wiesz co to? wygoogluj). Ilość w kółku przez ilość wszystkich to odpowiedź.

Zadanie 7: wypisz sobie wszystkie 16 możliwości(OOOO , OOOR, ...) i policz ile jest do podpunktów a) i b), podziel przez ilość wszystkich i masz odp.

Masz teraz 2 wyjścia:
- możesz się obrazić i czekać aż ktoś ci to zrobi albo zgłosi nadużycie,
- zrobić samodzielnie te 2 (przynajmniej), a resztę metodą kopiuj-wklej jeszcze raz tu opublikować.
Dzięki za podpowiedz do tych dwóch i resztę zrobie jak mówisz :D Sorry jestem nowy dopiero ogarnałem regulamin :D
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: PRAWDOPODOBIEŃSTWO

Post autor: panb »

Nie ma sprawy! Powodzenia,
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: PRAWDOPODOBIEŃSTWO

Post autor: Jerry »

dzankes pisze: 30 maja 2020, 22:35 W urnie jest sześć białych i cztery czarne kule. Dołożono po dwie białe i dwie czarne kule.
Sprawdź, wykonując obliczenia, czy prawdopodobieństwo wylosowania czarnej kuli zmieniło się?
\(|\Omega_1|=10;\ |C_1|=4\)
\(|\Omega_2|=14;\ |C_2|=8\)

\(p(C_1)={4\over10}<{8\over14}=p(C_2)\)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: PRAWDOPODOBIEŃSTWO

Post autor: Jerry »

dzankes pisze: 30 maja 2020, 22:35 2. Spośród cyfr od 1 do 5 losujemy dwie bez zwracania i układamy je w kolejności wylosowania.
Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania:
A – liczby podzielnej przez 3,
B – liczby parzystej mniejszej od 30,
C – liczby złożonej.
\(\Omega=\{12,13,14,15,21,23,24,25,31,32,34,35,41,42,43,45,51,52,53,54\}\)
\(A=\{12,15,21,42,45,51,54\}\)
\(B=\{12,14,24\}\)
\(C=\{12,14,15,21,24,25,32,34,35,42,45,51,52,54\}\)
\(p(A)={7\over20},\ p(B)={3\over20},\ p(C)={14\over20} \)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: PRAWDOPODOBIEŃSTWO

Post autor: Jerry »

dzankes pisze: 30 maja 2020, 22:35 4. Rzucamy dwa razy sześcienną kostką do gry.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A – za drugim razem wypadnie więcej niż za pierwszym rzutem.
B – otrzymamy sumę podzielną przez 4 i mniej niż 3 za drugim rzutem.
\(\Omega=\{11,12,13,14,15,16,21,22,23,24,25,26,31,32,33,34,35,36,\\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ 41,42,43,44,45,46,51,52,53,54,55,56,61,62,63,64,65,66\}\)
\(A=\{12,13,14,15,16,23,24,25,26,34,35,36,45,46,56\}\)
\(B=\{22,31,62\}\)
\(p(A)={15\over36};\ p(B)={3\over36}\)

Pozdrawiam
Pozostałe, tak jak pisał panb - analogicznie

[edited] rachunki do sprawdzenie, ułamki upraszczaj!
gargmukul121
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 11 lis 2020, 07:53

Re: PRAWDOPODOBIEŃSTWO

Post autor: gargmukul121 »

Zadanie 7: wypisz sobie wszystkie 16 możliwości(OOOO , OOOR, ...) i policz ile jest do podpunktów a) i b), podziel przez ilość wszystkich i masz odp.
ODPOWIEDZ