W każdym zestawieniu ( a,b,c,d ) należy podać średnią arytmetyczną S, wariancję W i odchylenie standardowe O.
a) 1, 2, 0, 2, 1, 1, 1, 1, 3, 0, 2, 4, 3, 5, 1, 1, 1, 3, 3, 5
b) 10, 5 , 4, 7, 1, 2, 3, 3, 3, 7
c) 1, 3, 5, 5, 11
d) 18, 30, 21, 42, 55, 34, 45, 39, 38, 25
np: S=3.1 W=4 O=1.12
Z góry dziękuje za pomoc
Wariancja i odchylenie standardowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3527
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1933 razy
Re: Wariancja i odchylenie standardowe
Dla przykładu:
\(\sigma^2={(1-5)^2+(3-5)^2+(5-5)^2+(5-5)^2+(11-5)^2\over 5}=\cdots\)
\(\sigma=\sqrt{\sigma^2}=\cdots\)
A teraz Twoja kolej...
Pozdrawiam
PS. Forum nie jest kalkulatorem!!!
\(\overline{x}={1+3+5+5+11\over 5}=5\)
\(\sigma^2={(1-5)^2+(3-5)^2+(5-5)^2+(5-5)^2+(11-5)^2\over 5}=\cdots\)
\(\sigma=\sqrt{\sigma^2}=\cdots\)
A teraz Twoja kolej...
Pozdrawiam
PS. Forum nie jest kalkulatorem!!!