Liczby pięciocyfrowe parzyste lub podzielne przez 5
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Liczby pięciocyfrowe parzyste lub podzielne przez 5
Ile jest liczb pięciocyfrowych parzystych lub podzielnych przez 5, w zapisie których występują wszystkie cyfry należące do zbioru {1,2,3,4,5}.
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Liczby pięciocyfrowe parzyste lub podzielne przez 5
Wybieramy cyfry na miejsca jedności (2,4 lub 5), a na kolejne dowolne z pozostałych:
\(Ilosc=3 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 1=72\)
\(Ilosc=3 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 1=72\)