Zadanie 5. Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6,7} losujemy kolejno dwa razy po jednej liczbie:
a) ze zwracaniem
b) bez zwracania
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A) otrzymamy dwa razy liczbę parzystą,
B) pierwsza liczba będzie parzysta, a druga nieparzysta,
C) druga liczba będzie nieparzysta.
prawdopodobieństwo klasyczne - 1 zadanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 20 maja 2020, 14:10
- Podziękowania: 3 razy
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: prawdopodobieństwo klasyczne - 1 zadanie
a)
\(P(a)=\frac{3}{7} \cdot \frac{2}{6} \\
P(b)=\frac{3}{7} \cdot \frac{4}{6} \\
P(c)=\frac{3}{7} \cdot \frac{4}{6} + \frac{4}{7} \cdot \frac{3}{6}\)
b)
\(P(a)=\frac{3}{7} \cdot \frac{3}{7} \\
P(b)=\frac{3}{7} \cdot \frac{4}{7} \\
P(c)= \frac{4}{7} \)
\(P(a)=\frac{3}{7} \cdot \frac{2}{6} \\
P(b)=\frac{3}{7} \cdot \frac{4}{6} \\
P(c)=\frac{3}{7} \cdot \frac{4}{6} + \frac{4}{7} \cdot \frac{3}{6}\)
b)
\(P(a)=\frac{3}{7} \cdot \frac{3}{7} \\
P(b)=\frac{3}{7} \cdot \frac{4}{7} \\
P(c)= \frac{4}{7} \)
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 20 maja 2020, 14:10
- Podziękowania: 3 razy