Prawdopodobieństwo - zadanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Prawdopodobieństwo - zadanie
Są 4 asy i 2 króle. Losujemy 5 kart. Jakie jest prawdopodobieństwo, że w danym losowaniu będzie tylko 1 król. Mniejsze niż 33,3 prawda? To jest prawdopodobieństwo, że ja wylosuje króla, fakt, że w danym losowaniu będzie jeden król jest mniejsze.
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Prawdopodobieństwo - zadanie
\(A\) zdarzenie , że będzie tylko jeden król.
\(A'\) zdarzenie, że będą dwa króle.
\(P(A')= \frac{ {2 \choose 2} {4 \choose 3}}{ { 6 \choose 5}}= \frac{2}{3} \)
\(P(A)= \frac{1}{3}=0,(3) <33,3\)
\(A'\) zdarzenie, że będą dwa króle.
\(P(A')= \frac{ {2 \choose 2} {4 \choose 3}}{ { 6 \choose 5}}= \frac{2}{3} \)
\(P(A)= \frac{1}{3}=0,(3) <33,3\)
Ostatnio zmieniony 18 maja 2020, 10:02 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa bad-click
Powód: poprawa bad-click
- Jerry
- Expert
- Posty: 3528
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Prawdopodobieństwo - zadanie
Albo trochę inaczej:
\(A\) zdarzenie , że będzie tylko jeden król oznacza, że został jeden król
\(P(A)= \frac{ {2 \choose 1}}{ { 6 \choose 1}}= \frac{2}{6}={1\over3} \)
Pozdrawiam
\(A\) zdarzenie , że będzie tylko jeden król oznacza, że został jeden król
\(P(A)= \frac{ {2 \choose 1}}{ { 6 \choose 1}}= \frac{2}{6}={1\over3} \)
Pozdrawiam
-
- Rozkręcam się
- Posty: 49
- Rejestracja: 05 maja 2020, 16:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9 razy
- Płeć:
Re: Prawdopodobieństwo - zadanie
Z tym że jeżeli chodziło o \(33,3\) %
nawiasem mówiąc pytanie czy prawdopodobieństwo jest mniejsze od 33,3 jest idiotyczne bo jeśli weźmiemy
X - absolutnie dowolne zdarzenie losowe
to:
\(P(X)\le 1 <33,3 \)
Wtedy:
\(P(A)=1/3=0,(3)=33,(3)\)%\(>33,3\)%
nawiasem mówiąc pytanie czy prawdopodobieństwo jest mniejsze od 33,3 jest idiotyczne bo jeśli weźmiemy
X - absolutnie dowolne zdarzenie losowe
to:
\(P(X)\le 1 <33,3 \)
Wtedy:
\(P(A)=1/3=0,(3)=33,(3)\)%\(>33,3\)%
Pozdrawiam
Sciurius
Sciurius