kombinatoryka,prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
penelopa38
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 15 maja 2020, 17:45
Płeć:

kombinatoryka,prawdopodobieństwo

Post autor: penelopa38 »

Bardzo proszę o pomoc,pilna sprawa ! Niestety totalnie nie ogarniam :? Potrzebne rozwiązania a nie tylko odpowiedz :shock:
zad.1
Ile jest permutacji zbioru wszystkich cyfr?Ile wśród nich jest takich, w których cyfry 1,2,3 występują obok siebie
a) w porządku rosnącym?
b)w porządku malejącym?
c) w dowolnej ilości?
zad.2
Pani ustawiła w rzędzie sześcioro przedszkolaków : Anię,Basię,Czarka,Dorotkę,Ewę i Filipa.Ile jest takich ustawień,w których
a)najpierw stoją dziewczynki a potem chłopcy?
b)Basia stoi bezpośrednio za Anią?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: kombinatoryka,prawdopodobieństwo

Post autor: eresh »

penelopa38 pisze: 15 maja 2020, 18:15
zad.2
Pani ustawiła w rzędzie sześcioro przedszkolaków : Anię,Basię,Czarka,Dorotkę,Ewę i Filipa.Ile jest takich ustawień,w których
a)najpierw stoją dziewczynki a potem chłopcy?
b)Basia stoi bezpośrednio za Anią?
a)
dziewczynki ustawiamy na \(4!\) sposoby, chłopców na \(2!\) sposoby, razem mamy \(4!\cdot 2!\) sposoby

b)
AB _ _ _ _ - \(4!\) sposoby
_ AB _ _ _ - \(4!\) sposoby
_ _ AB _ _ - \(4!\) sposoby
_ _ _ AB _ - \(4!\) sposoby
_ _ _ _ AB - \(4!\) sposoby
razem \(5\cdot 4!\) sposoby
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: kombinatoryka,prawdopodobieństwo

Post autor: Jerry »

penelopa38 pisze: 15 maja 2020, 18:15 zad.1
Ile jest permutacji zbioru wszystkich cyfr? Ile wśród nich jest takich, w których cyfry 1,2,3 występują obok siebie
a) w porządku rosnącym?
b)w porządku malejącym?
c) w dowolnej ilości?
Jeśli piszemy o systemie dziesiątkowym, to po prostu \(10!\)
a) Sklejam \(1,2,3\) i traktuję jako jeden element. Zatem permutacji jest \((10-3+1)!\)
b) jak wyżej, tylko dla \(3,2,1\)
c) nie rozumiem...

Pozdrawiam

[edited] olśnienie!
gdyby było: penelopa38 pisze: 15 maja 2020, 18:15 c) w dowolnej kolejności?
Sklejam \(1,2,3\) w jednej z \(3!\) kolejności i traktuję jako jeden element. Zatem permutacji jest \(3!\cdot 8!\)
penelopa38
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 15 maja 2020, 17:45
Płeć:

Re: kombinatoryka,prawdopodobieństwo

Post autor: penelopa38 »

Bardzo dziękuje za pomoc!Super!
ODPOWIEDZ