Metody Probabilistyki i Statystyki pomocy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
emi0875
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 16 gru 2018, 12:37
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Metody Probabilistyki i Statystyki pomocy

Post autor: emi0875 »

1.Średni czas potrzebny na rozwiązanie kolokwium wynosi 90 minut a odchylenie standardowe 5 minut. Oblicz prawdopodobieństwo, że czas pracy losowo wybranej osoby z grupy będzie krótszy niż jedna godzina.
zaczęłam od zapisania
x~N(90,5)
P(x<60)
co dalej?
2. Rozkład miesięcznych wydatków na towary luksusowe w badanej populacji jest normalny z odchyleniem standardowym 140zł. Na podstawie 25 osobowej próby obliczono średnią 300 zł.
a) Wyznaczyć 96 procentowy przedział ufności dla średnich miesięcznych wydatków na te towary.
b) Jak liczna powinna być próbka, aby poprawić dokładność szacunku o 10%.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Metody Probabilistyki i Statystyki pomocy

Post autor: panb »

emi0875 pisze: 07 maja 2020, 16:15 1.Średni czas potrzebny na rozwiązanie kolokwium wynosi 90 minut a odchylenie standardowe 5 minut. Oblicz prawdopodobieństwo, że czas pracy losowo wybranej osoby z grupy będzie krótszy niż jedna godzina.
zaczęłam od zapisania
x~N(90,5)
P(x<60)
co dalej?
To niewiele zrobiłaś.
\(P(X<60)=P \left( \frac{X-90}{5} < \frac{60-90}{5} \right)=P \left( U<-6\right) \)
Dalej ty.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Metody Probabilistyki i Statystyki pomocy

Post autor: panb »

emi0875 pisze: 07 maja 2020, 16:15 2. Rozkład miesięcznych wydatków na towary luksusowe w badanej populacji jest normalny z odchyleniem standardowym 140zł. Na podstawie 25 osobowej próby obliczono średnią 300 zł.
a) Wyznaczyć 96 procentowy przedział ufności dla średnich miesięcznych wydatków na te towary.
Przedział ufności to:
\[ \left( \kre{X}-u \frac{\sigma}{ \sqrt{n} } , \kre{X}+u \frac{\sigma}{ \sqrt{n} }\right) \]
\(u=2,06 \text{ bo } 1-\alpha=0,96 \So 1- \frac{\alpha}{2}=0,98 \) z tablic rozkładu \(N(0,1)\)
emi0875
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 16 gru 2018, 12:37
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Metody Probabilistyki i Statystyki pomocy

Post autor: emi0875 »

panb pisze: 07 maja 2020, 16:45
emi0875 pisze: 07 maja 2020, 16:15 1.Średni czas potrzebny na rozwiązanie kolokwium wynosi 90 minut a odchylenie standardowe 5 minut. Oblicz prawdopodobieństwo, że czas pracy losowo wybranej osoby z grupy będzie krótszy niż jedna godzina.
zaczęłam od zapisania
x~N(90,5)
P(x<60)
co dalej?
To niewiele zrobiłaś.
\(P(X<60)=P \left( \frac{X-90}{5} < \frac{60-90}{5} \right)=P \left( U<-6\right) \)
Dalej ty.
dziękuję
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Metody Probabilistyki i Statystyki pomocy

Post autor: panb »

emi0875 pisze: 07 maja 2020, 16:15 2. Rozkład miesięcznych wydatków na towary luksusowe w badanej populacji jest normalny z odchyleniem standardowym 140zł. Na podstawie 25 osobowej próby obliczono średnią 300 zł.
a) Wyznaczyć 96 procentowy przedział ufności dla średnich miesięcznych wydatków na te towary.
b) Jak liczna powinna być próbka, aby poprawić dokładność szacunku o 10%.
Jak o 10%? Od 96%?!!
emi0875
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 16 gru 2018, 12:37
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Metody Probabilistyki i Statystyki pomocy

Post autor: emi0875 »

panb pisze: 07 maja 2020, 17:05
emi0875 pisze: 07 maja 2020, 16:15 2. Rozkład miesięcznych wydatków na towary luksusowe w badanej populacji jest normalny z odchyleniem standardowym 140zł. Na podstawie 25 osobowej próby obliczono średnią 300 zł.
a) Wyznaczyć 96 procentowy przedział ufności dla średnich miesięcznych wydatków na te towary.
b) Jak liczna powinna być próbka, aby poprawić dokładność szacunku o 10%.
Jak o 10%? Od 96%?!!
takie zadanie :shock:
ODPOWIEDZ