Niezależność zdarzeń

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wiktoria123456
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 25 mar 2020, 21:22
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Niezależność zdarzeń

Post autor: wiktoria123456 »

Udowodnij, że niezależność zdarzeń A i B oraz inkluzja A \(\subset\) B implikują, że P(A)=0 lub P(B)=1
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Niezależność zdarzeń

Post autor: radagast »

\(A \subset B \So P(A \cap B)=P(A)\)
\(P(A \cap B)=P(A)P(B)\So P(A )=P(A)P(B)\So P(A)=0 \vee P(B)=1\)
ODPOWIEDZ