Dzień dobry,
Ostatnio natrafiłem na problem polegający na tym, że potrzebowałem obliczyć prawdopodobieństwo wygrania meczu przez każdą ze stron na podstawie ich wyników z innymi drużynami (tymi samymi dla każdej ze stron). Np. drużyna nr. 1 ma 60% wygranych meczy, a drużyna nr. 2 ma 75% wygranych meczy, jaka jest szansa na wygranie meczu pomiędzy nimi przez drużynę 1, a jaka przez drużynę 2?
Zadanie - prawdopodobieństwo wygrania meczu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: Zadanie - prawdopodobieństwo wygrania meczu
Jeśli drużyna A wygrywa z drużyną B z prawdopodobieństwem
\(P_1=\frac{60}{75}=\frac{4}{5}\)
to wygranie drużyny B z drużyną A lub zremisowanie, jako zdarzenie przeciwne ma prawdopodobieństwo
\(P_2=1-P_1=\frac{1}{5}\)
\(P_1=\frac{60}{75}=\frac{4}{5}\)
to wygranie drużyny B z drużyną A lub zremisowanie, jako zdarzenie przeciwne ma prawdopodobieństwo
\(P_2=1-P_1=\frac{1}{5}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.