Tygodniowa liczba wypadków na skrzyżowaniu al. Grunwaldzkiej i ul. Miszewskiego jest zmienna losowa o częstości

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
whintspace
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 20 kwie 2020, 23:43

Tygodniowa liczba wypadków na skrzyżowaniu al. Grunwaldzkiej i ul. Miszewskiego jest zmienna losowa o częstości

Post autor: whintspace »

Cześć, potrzebuję pomocy w zadaniu. Dziękuję.

Tygodniowa liczba wypadków na skrzyżowaniu al. Grunwaldzkiej
i ul. Miszewskiego jest zmienna losowa o częstości f(0) = 0.40, f(1) = 0.30, f(2) =
0.20, f(3) = 0.10.

1. Obliczyć średnią liczbę wypadków.
2. Dla zmiennej losowej X wyliczyć:
(a) wartość oczekiwaną: E(X),
(b) moment zwykły rzędu 2: E(X2),
(c) wariancję: Var(X),
(d) odchylenie standardowe: σ(X).

Co do zad. 2 to otrzymałem takie wyniki, są podejrzane, ale chyba prawdzie, mogę prosić o sprawdzenie? Nie wiem natomiast jak zrobić zad 1.
x | 0 | 1 | 2 | 3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
f(x) | 0.4 | 0.3 | 0.2 | 0.1


zad 2.
a) E(X) = 0 * 0.4 + 1 * 0.3 + 2 * 0.2 + 3 * 0.1 = 1
b) E(X^2) = 0^2 * 0.4 + 1^2 * 0.3 + 2^2 * 0.2 + 3^2 * 0.1 = 2
c) Var(x) = E(X^2) − (E(X))^2 = 2 − 1^2 = 1
d) σ(X) = √Var(x) = √1 = 1
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Tygodniowa liczba wypadków na skrzyżowaniu al. Grunwaldzkiej i ul. Miszewskiego jest zmienna losowa o częstości

Post autor: panb »

Wartość średnia to wartość oczekiwana. Średnio na tym skrzyżowaniu jest 1 wypadek na tydzień.
whintspace
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 20 kwie 2020, 23:43

Re: Tygodniowa liczba wypadków na skrzyżowaniu al. Grunwaldzkiej i ul. Miszewskiego jest zmienna losowa o częstości

Post autor: whintspace »

Takie proste, a ja się głowiłem... Dziękuję!
ODPOWIEDZ