Prawdopodobieństwo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 16
- Rejestracja: 25 mar 2020, 21:22
- Podziękowania: 5 razy
- Płeć:
Prawdopodobieństwo
W pierwszej urnie są 3 kule białe i 2 zielone, a w drugiej 1 biała i 4 zielone. Rzucamy kostką do gry. W przypadku wyrzucenia 5 lub 6 oczek losujemy jedną kulę z urny drugiej,a w przeciwnym razie jedną kulę z urny pierwszej. Obliczyć prawdopodobieńśtwo wylosowania kuli białej.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3528
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Prawdopodobieństwo
\(H_1\): 5 lub 6 oczek, \(p(H_1)=\frac{2}{6}\)
\(H_2\): 1, 2, 3 lub 4 oczka, \(p(H_2)=\frac{4}{6}\)
\(p(B|H_1)=\frac{1}{5}\)
\(p(B|H_2)=\frac{3}{5}\)
Wobec zupełności hipotez, z tw. o p-wie całkowitym
\(p(B)=p(B|H_1)\cdot p(H_1)+p(B|H_2)\cdot p(H_2)=\cdots\)
Pozdrawiam
\(H_2\): 1, 2, 3 lub 4 oczka, \(p(H_2)=\frac{4}{6}\)
\(p(B|H_1)=\frac{1}{5}\)
\(p(B|H_2)=\frac{3}{5}\)
Wobec zupełności hipotez, z tw. o p-wie całkowitym
\(p(B)=p(B|H_1)\cdot p(H_1)+p(B|H_2)\cdot p(H_2)=\cdots\)
Pozdrawiam