Oblicz prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Tarkoczinko
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 20 mar 2020, 15:50
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

Oblicz prawdopodobieństwo

Post autor: Tarkoczinko »

Ze zbioru wszystkich liczb całkowitych spełniających nierówność \(|2x + 4| – |x| < 10\) losujemy dwie liczby bez zwracania. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że suma wylosowanych liczb jest dodatnia? Wynik podaj w postaci ułamka zwykłego
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2020, 13:46 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Oblicz prawdopodobieństwo

Post autor: eresh »

Tarkoczinko pisze: 14 kwie 2020, 12:43 Ze zbioru wszystkich liczb całkowitych spełniających nierówność |2x + 4| – |x| < 10 losujemy dwie liczby bez zwracania. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że suma wylosowanych liczb jest dodatnia? Wynik podaj w postaci ułamka zwykłego
Zbiór z którego losujemy:
\(\{-13,-12,-11,-10,...,5\}\\
\overline{\overline{\Omega}}=19\cdot 18=342\)


suma nieujemnej i dodatniej liczby będzie dodatnia, takich możliwości będzie:
\(6\cdot 5=30\)

i jeszcze mogą być pary:
\(-4,5\\
-3,5\\
-3,4\\
-2,5\\
-2,4\\
-2,3\\
-1,5\\
-1,4\\
-1,3\\
-1,2\\\)

\(10\) par, ale kolejność ma znaczenie, więc mamy \(20\) możliwości

\(\overline{\overline{A}}=20\\
P(A)=\frac{2}{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ