Rachunek prawdopodoboeństwa i elementy statystyki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Nika19
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 09 kwie 2008, 11:44

Post autor: Nika19 »

1. Rzucono dwiema sześciennymi kostkami do gry i określono zdarzenia: A na każdej kostce wypadła inna liczba oczek,B- suma oczek jest mniejszaod6. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A-B.

2.Rzucono 3 razy monetą i określono zdarzenia: A - wypadły dokładnie dwa orły, B - wypadły orzeł za pierwszym razem. Oblicz prawd. zdarzenia P(A/B).

3.Z talii 24 kart wyjęto losowo 1 kartę i odłożono. Następnie wylosowano 2 karty. Oblicz prawd.,że wylosowano za drugim razem 2 kiery.

4. Rzucono trzema monetami 7 razy.Oblicz prawd, że 4 razy wyrzucono 2 reszki.

5. W urnie jest 6 kul białych i 4 czarne. Wyjęto losowo 2 kule i określono zdarzenia A - wylosowanie co najwyżej 1kuli białej, B- wylosowanie co najwyżej kuli czarnej. Sprawdź, czy te zdarzenia są niezależne.

6.Wiadomo że P(A/B) = 1/2 , P(B/A)=1/5, P(AuB)=7/8. Oblicz P(AnB).

7.Dwóch strzelców strzela do celu. Jeden trafia z prawd. 0,6, a drugi trafia z prawd. 0,8. Oblicz prawd.,że jeśli wykonają po jednym strzale,to ,,10'' zostanie trafiona dokładnie 1 raz.

8.Z trzech urn, w których jest po 2 kule białe i 3 czarne, wyjmujemy po jednej kuli i wkładamy do czwartej urny, w której była jedna kula biała. Losujemy teraz jedną kulę z czwartej urny. Oblicz prawd., że z czwartej urny wyjmiemy białą kulę.

10. Rzucamy 7 razy dwiema monetami. Oblicz prawd., że co najmniej 6 razy wyrzucimy dwie reszki.

TESTY DLA MATURZYSTY Marzena Orlińska wyd. Operon
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Napisz mi tylko, czy A/B to u ciebie A-B (różnica) czy A|B (praw. warunkowe).
Nika19
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 09 kwie 2008, 11:44

Post autor: Nika19 »

A/B -różnica , pozdrawiam i dziekuje za rozw.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Nika19 pisze:1. Rzucono dwiema sześciennymi kostkami do gry i określono zdarzenia: A na każdej kostce wypadła inna liczba oczek,B- suma oczek jest mniejszaod6. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A-B.
http://www.zadania.info/4555953
2.Rzucono 3 razy monetą i określono zdarzenia: A - wypadły dokładnie dwa orły, B - wypadły orzeł za pierwszym razem. Oblicz prawd. zdarzenia P(A/B).
http://www.zadania.info/7396456
3.Z talii 24 kart wyjęto losowo 1 kartę i odłożono. Następnie wylosowano 2 karty. Oblicz prawd.,że wylosowano za drugim razem 2 kiery.
http://www.zadania.info/2489499
4. Rzucono trzema monetami 7 razy.Oblicz prawd, że 4 razy wyrzucono 2 reszki.
http://www.zadania.info/9141635
5. W urnie jest 6 kul białych i 4 czarne. Wyjęto losowo 2 kule i określono zdarzenia A - wylosowanie co najwyżej 1kuli białej, B- wylosowanie co najwyżej kuli czarnej. Sprawdź, czy te zdarzenia są niezależne.
http://www.zadania.info/8363947
6.Wiadomo że P(A/B) = 1/2 , P(B/A)=1/5, P(AuB)=7/8. Oblicz P(AnB).
http://www.zadania.info/8522734
7.Dwóch strzelców strzela do celu. Jeden trafia z prawd. 0,6, a drugi trafia z prawd. 0,8. Oblicz prawd.,że jeśli wykonają po jednym strzale,to ,,10'' zostanie trafiona dokładnie 1 raz.
http://www.zadania.info/7530041
8.Z trzech urn, w których jest po 2 kule białe i 3 czarne, wyjmujemy po jednej kuli i wkładamy do czwartej urny, w której była jedna kula biała. Losujemy teraz jedną kulę z czwartej urny. Oblicz prawd., że z czwartej urny wyjmiemy białą kulę.
http://www.zadania.info/4935078
10. Rzucamy 7 razy dwiema monetami. Oblicz prawd., że co najmniej 6 razy wyrzucimy dwie reszki.
http://www.zadania.info/6088715
Nika19
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 09 kwie 2008, 11:44

Post autor: Nika19 »

zadanie 3 jest blednie rozwiazane
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Zdaje się, że już jest dobrze - sprawdź.
ODPOWIEDZ