prawdopodobieństwo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 30
- Rejestracja: 22 mar 2020, 21:42
- Podziękowania: 19 razy
- Płeć:
prawdopodobieństwo
Ze zbioru liczb {1,2,3,4 ,5,6,7,8} losujemy kolejno dwa razy po jednej liczbie ze zwracaniem. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A , polegającego na wylosowaniu liczb, których suma jest podzielna przez 5.
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: prawdopodobieństwo
\(\overline{\overline{\Omega}}=8\cdot 8=64\\
A=\{14,23,28,32,37,41,46,55,64,73,78,82,87\}\\
\overline{\overline{A}}=13\\
P(A)=\frac{13}{64}\)
A=\{14,23,28,32,37,41,46,55,64,73,78,82,87\}\\
\overline{\overline{A}}=13\\
P(A)=\frac{13}{64}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- Jerry
- Expert
- Posty: 3525
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1932 razy
Re: prawdopodobieństwo
Wszystkich możliwości jest \(8^2\), suma podzielna przez \(5\) pojawia się:
\(5=1+4=2+3=3+2=4+1\) na 4 możliwości
\(10=2+8=3+7=4+6=5+5=6+4=7+3=8+2\) na 7 możliwości
\(15=7+8=8+7\) na dwie możliwości
ostatecznie
\(p(A)=\frac{4+7+2}{64}\)
Pozdrawiam
\(5=1+4=2+3=3+2=4+1\) na 4 możliwości
\(10=2+8=3+7=4+6=5+5=6+4=7+3=8+2\) na 7 możliwości
\(15=7+8=8+7\) na dwie możliwości
ostatecznie
\(p(A)=\frac{4+7+2}{64}\)
Pozdrawiam