prawdopodobieństwo zdarzenia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
misialinio
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 22 mar 2020, 21:42
Podziękowania: 19 razy
Płeć:

prawdopodobieństwo zdarzenia

Post autor: misialinio »

Rzucamy dwiema sześciennymi kostkami do gry. Prawdopodobieństwo zdarzenia, że suma
wylosowanych oczek nie będzie liczbą podzielną przez 4 jest równe
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: prawdopodobieństwo zdarzenia

Post autor: eresh »

misialinio pisze: 01 kwie 2020, 13:01 Rzucamy dwiema sześciennymi kostkami do gry. Prawdopodobieństwo zdarzenia, że suma
wylosowanych oczek nie będzie liczbą podzielną przez 4 jest równe
\(\overline{\overline{\Omega}}=36\\
A=\{11,12,14,15,16,21,23,24,25,32,33,34,36,41,42,43,45,46,51,52,54,55,56,61,63,64,65\}\\
\overline{\overline{A}}=27\\
P(A)=\frac{27}{36}\\
P(A)=\frac{3}{4}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ