średnia arytmetyczna zwiększyła się o 0,3 tą liczbą jest?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
misialinio
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 22 mar 2020, 21:42
Podziękowania: 19 razy
Płeć:

średnia arytmetyczna zwiększyła się o 0,3 tą liczbą jest?

Post autor: misialinio »

Po usunięciu jednej liczby z zestawu danych 1, 2, 3, 1, 4 średnia arytmetyczna zwiększyła się
o 0,3. Tą liczba jest:
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: średnia arytmetyczna zwiększyła się o 0,3 tą liczbą jest?

Post autor: eresh »

misialinio pisze: 01 kwie 2020, 12:55 Po usunięciu jednej liczby z zestawu danych 1, 2, 3, 1, 4 średnia arytmetyczna zwiększyła się
o 0,3. Tą liczba jest:
\(\frac{1+2+3+1+4}{5}=\frac{11}{5}\\
\frac{1+2+3+1+4-x}{4}=\frac{11}{5}+0,3\\
\frac{11-x}{4}=\frac{5}{2}\\
2(11-x)=20\\
22-2x=20\\
-2x=-2\\
x=1
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ