losowanie cyfr

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
piteer
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 245
Rejestracja: 21 maja 2014, 19:56
Podziękowania: 71 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

losowanie cyfr

Post autor: piteer »

Ze zbioru Z = { 0, 1, 2 ,3, 4, 5 } losujemy 6 cyfr ze zwracaniem. Oblicz, ile w ten sposób można utworzyć:
(a) Parzystych liczb 6−cyfrowych, o różnych cyfrach.
(b) Liczb 6−cyfrowych takich aby w zapisie dziesiętnym liczby występowały dokładnie dwie cyfry 0, dwie cyfry 3 i dwie cyfry 5.
(c) Ciągów 6−wyrazowych rosnących.
(d) Ciągów 6−wyrazowych arytmetycznych.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: losowanie cyfr

Post autor: eresh »

piteer pisze: 01 kwie 2020, 10:39 Ze zbioru Z = { 0, 1, 2 ,3, 4, 5 } losujemy 6 cyfr ze zwracaniem. Oblicz, ile w ten sposób można utworzyć:
(a) Parzystych liczb 6−cyfrowych, o różnych cyfrach.
na końcu 3 możliwości, na początku 5 (bo nie może być zero), reszta - dowolna cyfra
\(3\cdot 5\cdot 6\cdot 6\cdot 6\cdot 6\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: losowanie cyfr

Post autor: eresh »

piteer pisze: 01 kwie 2020, 10:39 Ze zbioru Z = { 0, 1, 2 ,3, 4, 5 } losujemy 6 cyfr ze zwracaniem. Oblicz, ile w ten sposób można utworzyć:

(b) Liczb 6−cyfrowych takich aby w zapisie dziesiętnym liczby występowały dokładnie dwie cyfry 0, dwie cyfry 3 i dwie cyfry 5.
\({5\choose 2}\cdot {4\cdot 2}\cdot {2\choose 2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: losowanie cyfr

Post autor: eresh »

piteer pisze: 01 kwie 2020, 10:39 Ze zbioru Z = { 0, 1, 2 ,3, 4, 5 } losujemy 6 cyfr ze zwracaniem. Oblicz, ile w ten sposób można utworzyć:

(c) Ciągów 6−wyrazowych rosnących.
jeden :\((0,1,2,3,4,5)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: losowanie cyfr

Post autor: eresh »

piteer pisze: 01 kwie 2020, 10:39 Ze zbioru Z = { 0, 1, 2 ,3, 4, 5 } losujemy 6 cyfr ze zwracaniem. Oblicz, ile w ten sposób można utworzyć:
(d) Ciągów 6−wyrazowych arytmetycznych.
osiem
\(\{0,0,0,0,0,0\}\\
\{1,1,1,1,1,1\}\\
\{2,2,2,2,2,2\}\\
\{3,3,3,3,3,3\}\\
\{4,4,4,4,4,4\}\\
\{5,5,5,5,5,5\}\\
\{0,1,2,3,4,5\}\\
\{5,4,3,2,1,0\}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ