Kasia ma 25 kart. Na każdej karcie znajduje się jedna liczba ze zbioru {1,2,3,4,5}
pomalowana jednym z pięciu kolorów: czerwony, żółty, zielony, niebieski lub fioletowy. Każda
kombinacja kolorów i liczb pojawia się dokładnie na jednej karcie. Kasia bierze cztery karty
bez zwrotu. Jakie jest prawdopodobieństwo wyciągnięcia dokładnie dwóch różnych liczb i trzech
różnych kolorów na wszystkich czterech kartach?
25 kart
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: 25 kart
\(| \Omega |= {25 \choose 4} \)
A- wybrano trzy karty z taką samą liczbą, a na czwartej jest inna.
\(|A|= { 5\choose 1} {5 \choose 3} { 12\choose 1} \)
B- wybrano po dwie karty z taką samą liczbą
\(|B|= { 5\choose 2} {5 \choose 2} { 2\choose 1} {3 \choose 1} \)
\(P= \frac{A+B}{\Omega} \)
A- wybrano trzy karty z taką samą liczbą, a na czwartej jest inna.
\(|A|= { 5\choose 1} {5 \choose 3} { 12\choose 1} \)
B- wybrano po dwie karty z taką samą liczbą
\(|B|= { 5\choose 2} {5 \choose 2} { 2\choose 1} {3 \choose 1} \)
\(P= \frac{A+B}{\Omega} \)