prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ichigo0
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 225
Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
Podziękowania: 82 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

prawdopodobieństwo

Post autor: Ichigo0 »

Witam. Rzucamy cztery razy monetą. Jakie jest prawdopodobieństwo uzyskania orła w dokładnie trzech rzutach pod warunkiem uzyskania w ostatnim rzucie reszki? :D
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: prawdopodobieństwo

Post autor: eresh »

Ichigo0 pisze: 30 mar 2020, 18:57 Witam. Rzucamy cztery razy monetą. Jakie jest prawdopodobieństwo uzyskania orła w dokładnie trzech rzutach pod warunkiem uzyskania w ostatnim rzucie reszki? :D
A - w dokładnie trzech rzutach otrzymamy orła
B - uzyskanie reszki w ostatnim rzucie
\(A\cap B=\{ooor\}\\
P(A|B)=\frac{P(A\cap B)}{P(B)}\\
P(A|B)=\frac{\frac{1}{16}}{\frac{8}{16}}=\frac{1}{8}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ