rzut kostką
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
rzut kostką
Rzucamy cztery razy sześcienną kostką do gry. Prawdopodobieństwo wyrzucenia liczby oczek większej od czterech jest równe?
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: rzut kostką
A chodzi o sumę oczek, czy może o oczka na jednej kostce?
Dla sumy większej od 4:
\(P=1-( \frac{1}{6} )^4\)
dla choć jednej kostki z 5 lub 6 oczkami :
\(P=1-( \frac{2}{3} )^4\)
Dla sumy większej od 4:
\(P=1-( \frac{1}{6} )^4\)
dla choć jednej kostki z 5 lub 6 oczkami :
\(P=1-( \frac{2}{3} )^4\)
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: rzut kostką
może w pojedynczym rzucie?
wtedy \(P(A)=\frac{2}{6}=\frac{1}{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: rzut kostką
to pytanie do autora zadaniaAmtematiksonn pisze: ↑29 mar 2020, 14:55 Dziwnie sformułowane zadanie, po co jest ta wzmianka o czterokrotnym rzucie kostką?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę