Spośród liczb 1,2,3,4,5,6 wybieramy w sposób losowy cztery cztery różne liczby. Oblicz prawdopodobieństwo, że suma tych czterech liczb dzieli się przez 3.
Proszę o pomoc!
Obliczenie prawdopodobieństwa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 20
- Rejestracja: 24 mar 2020, 22:15
- Podziękowania: 7 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Obliczenie prawdopodobieństwa
Jeśli suma 4 dzieli się przez 3 to i suma dwóch niewybranych dzieli się przez 3. Wypisuje niewybrane zdarzenia sprzyjające: (1,2),(1,5), (2,4), (3,6), (4,5). Stąd:
\(P= \frac{5}{ {6 \choose 4 } } = \frac{1}{3} \)
\(P= \frac{5}{ {6 \choose 4 } } = \frac{1}{3} \)