Proszę o pomoc:
Z cyfr należących do zbioru {0,5,6,7,8,9} tworzymy liczny trzycyfrowe o różnych cyfrach .Ile wśród nich jest liczb parzystych?
Zadanie z liczbami
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z liczbami
Rozdzielam na te które zaczynają się cyfrą parzystą i te które zaczynają się cyfrą nieparzystą i wybieram wpierw cyfrę setek,potem jedności, a na końcu dziesiątek:
\(2 \cdot (3-1) \cdot (6-2 )+3 \cdot 3 \cdot (6-2)=...\)
\(2 \cdot (3-1) \cdot (6-2 )+3 \cdot 3 \cdot (6-2)=...\)