rzut kostką prawdopodobieństwo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 30
- Rejestracja: 22 mar 2020, 21:42
- Podziękowania: 19 razy
- Płeć:
rzut kostką prawdopodobieństwo
Rzucamy dwa razy symetryczną sześcienną kostką do gry.Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A polegającego na tym,że liczba oczek w pierwszym rzucie jest o 2 większa od liczby oczek w drugim rzucie.
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: rzut kostką prawdopodobieństwo
\(\overline{\overline{\Omega}}=6\cdot 6=36\\
A=\{31,42,53,64\}\\
\overline{\overline{A}}=4\\
P(A)=\frac{4}{36}=\frac{1}{9}\)
A=\{31,42,53,64\}\\
\overline{\overline{A}}=4\\
P(A)=\frac{4}{36}=\frac{1}{9}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę