prawdopodobieństwo kombinacje reguła mnożenia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: prawdopodobieństwo kombinacje reguła mnożenia

Post autor: eresh »

Ichigo0 pisze: 23 mar 2020, 13:15 Właśnie nie bardzo wiem. Tak, ale ktoś inny stwierdził, że nie można.
to zapytaj tego kogoś
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Ichigo0
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 225
Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
Podziękowania: 82 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: prawdopodobieństwo kombinacje reguła mnożenia

Post autor: Ichigo0 »

A ty nie możesz napisać jak to obliczyć regułą mnożenia i dodawania? :D
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: prawdopodobieństwo kombinacje reguła mnożenia

Post autor: eresh »

Ichigo0 pisze: 23 mar 2020, 13:33 A ty nie możesz napisać jak to obliczyć regułą mnożenia i dodawania? :D
\(4\cdot 1+\frac{4\cdot 3}{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Ichigo0
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 225
Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
Podziękowania: 82 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: prawdopodobieństwo kombinacje reguła mnożenia

Post autor: Ichigo0 »

Mam jeszcze jedno pytanie do zadania robionego przez matemaks dlaczego użyte tam są kombinacje kiedy ważna jest kolejność liczb bo mają być rosnące? https://www.youtube.com/watch?v=MM51gcAzn9Q :D
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: prawdopodobieństwo kombinacje reguła mnożenia

Post autor: eresh »

a tak mniej więcej w której minucie, bo jakoś nie chce mi się oglądać 10-minutowego filmiku
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Ichigo0
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 225
Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
Podziękowania: 82 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: prawdopodobieństwo kombinacje reguła mnożenia

Post autor: Ichigo0 »

Jest to w czasie 2:35
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: prawdopodobieństwo kombinacje reguła mnożenia

Post autor: eresh »

Ichigo0 pisze: 23 mar 2020, 15:29 Jest to w czasie 2:35
wybierasz 2 cyfry spośród 5 - \({5\choose 2} \)i układasz je rosnąco - masz tylko jeden sposób, czyli takich możliwości jest \({5\choose 2} \cdot 1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Ichigo0
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 225
Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
Podziękowania: 82 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: prawdopodobieństwo kombinacje reguła mnożenia

Post autor: Ichigo0 »

Nie rozumiem o co chodzi. :(
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: prawdopodobieństwo kombinacje reguła mnożenia

Post autor: eresh »

W zadaniu jest ważna kolejność - dwie liczby trzeba ułożyć rosnąco. A na ile sposobów możesz ułożyć dwie liczby rosnąco? No na jeden. Stąd \({5\choose 2}\cdot 1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Ichigo0
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 225
Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
Podziękowania: 82 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: prawdopodobieństwo kombinacje reguła mnożenia

Post autor: Ichigo0 »

A nie można wybrać z \( {5 \choose 1 }\) na pierwsze miejsce i z \({ 4 \choose 1}\) na drugie miejsce?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: prawdopodobieństwo kombinacje reguła mnożenia

Post autor: eresh »

Ichigo0 pisze: 23 mar 2020, 15:48 A nie można wybrać z \( {5 \choose 1 }\) na pierwsze miejsce i z \({ 4 \choose 1}\) na drugie miejsce?
sama sobie odpowiedz ;)
na pierwsze miejsce mam wybrać jedną z 5 cyfr - no to wybieram 2
na drugie miejsce wybieram jedną z pozostałych 4 cyfr - wybieram 1
czyli dostaję 21 - a to nie jest ułożenie rosnące
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Ichigo0
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 225
Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
Podziękowania: 82 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: prawdopodobieństwo kombinacje reguła mnożenia

Post autor: Ichigo0 »

Dziękuję za pomoc :D
ODPOWIEDZ