W pewnej 30-osobowej klasie uczniowie mogą wybrać zajęcia dodatkowe z malarstwa lub
fotografii. Wiadomo, że każdy z uczniów wybrał co najmniej jedne z zaproponowanych zajęć.
Prawdopodobieństwo tego, że losowo wybrana osoba z tej klasy uczęszcza na oba zajęcia wynosi 1/3
Natomiast prawdopodobieństwo tego, że losowo wybrana osoba z tej klasy uczęszcza tylko na zajęcia z malarstwa wynosi 1/6
Ile osób wybrało zajęcia z malarstwa, a ile z fotografii?
Czy to na zbiorach AuB?
Proszę o pomoc
PRAWDOPODOBIEŃSTWO
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: PRAWDOPODOBIEŃSTWO
\(P(M\cup F)=1\\
P(M\cap F)=\frac{1}{3}\\
P(M)-P(M\cap F)=\frac{1}{6}\\
P(M)=\frac{1}{6}+\frac{1}{3}=\frac{1}{2}\\\)
\(
\frac{m}{30}=\frac{1}{2}\\\)
\(m=15
P(M\cup F)=P(M)+P(F)-P(M\cap F)\\
1=\frac{1}{2}+P(F)-\frac{1}{3}\\
P(F)=\frac{5}{6}\\
\frac{f}{30}=\frac{5}{6}\\
f=25\)
P(M\cap F)=\frac{1}{3}\\
P(M)-P(M\cap F)=\frac{1}{6}\\
P(M)=\frac{1}{6}+\frac{1}{3}=\frac{1}{2}\\\)
\(
\frac{m}{30}=\frac{1}{2}\\\)
\(m=15
P(M\cup F)=P(M)+P(F)-P(M\cap F)\\
1=\frac{1}{2}+P(F)-\frac{1}{3}\\
P(F)=\frac{5}{6}\\
\frac{f}{30}=\frac{5}{6}\\
f=25\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę