kombinatoryka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ichigo0
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 225
Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
Podziękowania: 82 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

kombinatoryka

Post autor: Ichigo0 »

Witam. Proszę o pomoc :D Rzucamy cztery razy kostką i otrzymane liczby oczek zapisujemy jako kolejne cyfry liczby czterocyfrowej. Ile można w ten sposób otrzymać liczb których suma cyfr jest równa 6
Suma cyfr może być równa 6 w dwóch przypadkach
A. w zapisie cyfry występują raz cyfra 3 i trzy razy cyfra 1 są cztery takie liczby
1113,1131,1311,3111
B.w zapisie liczby występują dwa razy cyfra 2 i dwa razy cyfra 1 jest sześć takich liczb
1122,1212,1221,2112,2121,2211
Czy da się jakoś zliczyć ilość elementów zbioru A i B bez wypisywania? :D
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: kombinatoryka

Post autor: radagast »

\( \kre{ \kre{A} }= { 4 \choose 1} \) - z czterech miejsc wycieram jedno na trójkę (na pozostałych jedynka)
\( \kre{ \kre{B} }= { 4 \choose 2} \) - z czterech miejsc wycieram dwa na dwójki (na pozostałych jedynka)
Ichigo0
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 225
Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
Podziękowania: 82 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: kombinatoryka

Post autor: Ichigo0 »

A co się dzieje z miejscami pozostałymi na jedynkę?
Ichigo0
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 225
Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
Podziękowania: 82 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: kombinatoryka

Post autor: Ichigo0 »

A dlaczego nie można tego policzyć tak że na pierwsze miejsce wybieram jakieś cyfry potem na kolejne?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: kombinatoryka

Post autor: radagast »

bo nie wyjdzie :)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: kombinatoryka

Post autor: radagast »

Ichigo0 pisze: 17 mar 2020, 12:16 A co się dzieje z miejscami pozostałymi na jedynkę?
na pozostałych miejscach ustawiasz jedynkę na jeden sposób
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: kombinatoryka

Post autor: kerajs »

Ichigo0 pisze: 17 mar 2020, 10:45 Czy da się jakoś zliczyć ilość elementów zbioru A i B bez wypisywania? :D
Akurat w tym przypadku można to szybko policzyć, gdyż szukana ilość to także liczba rozwiązań równania \(x_1+x_2+x_3+x_4=6\) w liczbach naturalnych dodatnich. Jest ich \({ 6-1\choose 4-1} \) czyli 10.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: kombinatoryka

Post autor: radagast »

lub: na ile sposobów można wrzucić 6 nierozróżnialnych kul do 4 rozróżnialnych komórek tak, aby żadna nie została pusta
Ichigo0
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 225
Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
Podziękowania: 82 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: kombinatoryka

Post autor: Ichigo0 »

A może ktoś wytłumaczyć dlaczego nie można tego policzyć tak że na pierwsze miejsce wybieram jakieś cyfry potem na kolejne? :)
Ichigo0
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 225
Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
Podziękowania: 82 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: kombinatoryka

Post autor: Ichigo0 »

Pytanie nieaktualne. :)
ODPOWIEDZ