W urnie znajdują się 2 kule białe i 3 czarne. Rzucamy trzy razy monetą, jeśli wypadną same orły, to z urny losujemy 4 kule, zaś w przeciwnym przypadku losujemy tyle kul, ile wypadło reszek. Oblicz prawdopodobieństwo, że wszystkie wylosowane kule są czarne.
Pomocy
prawdopodobieństwo całkowite
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: prawdopodobieństwo całkowite
Drzewko wygląda tak:
\(P(cz)= \frac{1}{8} \cdot 0+\frac{3}{8} \cdot \frac{3}{5}+\frac{3}{8} \cdot \frac{3}{10}+\frac{1}{8} \cdot \frac{1}{10} = \frac{7}{20} \)
I teraz twierdzenie o prawdopodobieństwie całkowitym każe wymnożyć "po gałązkach" i dodać:\(P(cz)= \frac{1}{8} \cdot 0+\frac{3}{8} \cdot \frac{3}{5}+\frac{3}{8} \cdot \frac{3}{10}+\frac{1}{8} \cdot \frac{1}{10} = \frac{7}{20} \)