prawdopodobieństwo całkowite
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
prawdopodobieństwo całkowite
Grupa osób składa się z 6 mężczyzn i 8 kobiet. Pierwszy etap rekrutacji polega na losowym wyborze dwóch osób z tej grupy. Drugi etap polega na wyborze jednej osoby spośród osób, które przeszły 1 etap. Oblicz prawdopodobieństwo, że osoba wyłoniona w ten sposób jest mężczyzną.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3527
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1934 razy
Re: prawdopodobieństwo całkowite
Narysuj sobie drzewo probabilistyczne i:
\(H_1\) zdarzenie polegające na wybraniu dwóch mężczyzn
\(H_2\) zdarzenie polegające na wybraniu mężczyzny i kobiety
\(H_3\) zdarzenie polegające na wybraniu dwóch kobiet (nieistotne)
Dla hipotez:
\(|\Omega|={14\choose 2}=91\)
\(|H_1|={6\choose 2}=15\)
\(|H_2|={6\choose 1}\cdot {8\choose 1}=48\)
Zakładając jednakowe p-wa zdarzeń elementarnych z definicji klasycznej
\(p(H_1)=\frac{15}{91}\)
\(p(H_2)=\frac{48}{91}\)
\(A\) zdarzenie polegające na ostatecznym wybraniu mężczyzny
\(p(A|H_1)=1\)
\(p(A|H_2)=\frac{1}{2}\)
\(p(A|H_3)=0\)
Wobec zupełności układu hipotez, z tw. o p-wie całkowitym
\(p(A)=p(A|H_1)\cdot p(H_1)+p(A|H_2)\cdot p(H_2)+p(A|H_3)\cdot p(H_3)=\cdots\)
Pozdrawiam
\(H_1\) zdarzenie polegające na wybraniu dwóch mężczyzn
\(H_2\) zdarzenie polegające na wybraniu mężczyzny i kobiety
\(H_3\) zdarzenie polegające na wybraniu dwóch kobiet (nieistotne)
Dla hipotez:
\(|\Omega|={14\choose 2}=91\)
\(|H_1|={6\choose 2}=15\)
\(|H_2|={6\choose 1}\cdot {8\choose 1}=48\)
Zakładając jednakowe p-wa zdarzeń elementarnych z definicji klasycznej
\(p(H_1)=\frac{15}{91}\)
\(p(H_2)=\frac{48}{91}\)
\(A\) zdarzenie polegające na ostatecznym wybraniu mężczyzny
\(p(A|H_1)=1\)
\(p(A|H_2)=\frac{1}{2}\)
\(p(A|H_3)=0\)
Wobec zupełności układu hipotez, z tw. o p-wie całkowitym
\(p(A)=p(A|H_1)\cdot p(H_1)+p(A|H_2)\cdot p(H_2)+p(A|H_3)\cdot p(H_3)=\cdots\)
Pozdrawiam