Prawdopodobieństwo - dowód

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
GoldenRC
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 18 paź 2019, 16:57
Podziękowania: 17 razy

Prawdopodobieństwo - dowód

Post autor: GoldenRC »

Zad: A,B są zdarzeniami losowymi zawartymi w OMEDZE. Wykaż że jeżeli P(A)=0,9 i P(B)=0,7 to P(A n B')=<0,3

Moje rozwiązanie:
P(A n B') = P(A) -P(A n B)
P(A u B) = P(A)+P(B)-P(A n B)
P(A n B) = 1,6 - P(A u B)
P(A n B') = 0,9 - (1,6 - P(A u B) = -0,7 + P(A u B)
i wychodzi mi, że 1,6 > P(A u B) > 0,9
Jednak to nie rozwiązuje zadania. Nie wiem gdzie mam błąd.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo - dowód

Post autor: eresh »

\(P(A\cup B)\leq 1\\
P(A)+P(B)-P(A\cap B)\leq 1\\
P(A)-P(A\cap B)\leq 1-P(B)\\
P(A\cap B')\leq 1-0,7\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
GoldenRC
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 18 paź 2019, 16:57
Podziękowania: 17 razy

Re: Prawdopodobieństwo - dowód

Post autor: GoldenRC »

eresh pisze: 28 sty 2020, 17:49 \(P(A\cup B)\leq 1\\
P(A)+P(B)-P(A\cap B)\leq 1\\
P(A)-P(A\cap B)\leq 1-P(B)\\
P(A\cap B')\leq 1-0,7\)
Dzięki bardzo.
Czy w moim rozumowaniu na końcu nie wystarczyłoby napisać 1>=P(A u B) > 0.9 i też byłoby dobrze?
ODPOWIEDZ