Przy danych P(A)=1/3 ,P(A|B)=1/5,P(B|A)=1/2 ,Oblicz P(B)
Mi P(B) wyszło 15/6 ,a powinno wyjść 5/6
Jest tu ktoś dosyć bystry i wyjaśni mi to ?
Rachunek
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Rachunek
Prawdopodobieństwo większe od 1 jest mocno podejrzane.
\(1)\\
P(B|A)= \frac{P(A \cap B)}{P(A)}\\
\frac{1}{2}= \frac{P(A \cap B)}{ \frac{1}{3} }\\
P(A \cap B)= \frac{1}{6} \\
2) \\
P(A|B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}\\
\frac{1}{5}= \frac{ \frac{1}{6} }{ P(B) }\\
P( B)= \frac{5}{6} \)
\(1)\\
P(B|A)= \frac{P(A \cap B)}{P(A)}\\
\frac{1}{2}= \frac{P(A \cap B)}{ \frac{1}{3} }\\
P(A \cap B)= \frac{1}{6} \\
2) \\
P(A|B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}\\
\frac{1}{5}= \frac{ \frac{1}{6} }{ P(B) }\\
P( B)= \frac{5}{6} \)