prawdobobieństwo_podstawy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwoch
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 25 lip 2009, 09:19
Podziękowania: 49 razy
Otrzymane podziękowania: 4 razy

prawdobobieństwo_podstawy

Post autor: kwoch »

1. Rzucamy 3-krotnie kostką. Jakie jest prawdopodobieństwo, że na każdej kostce będzie co najmniej 5 oczek?
2. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania, spośród wszystkich liczb trzycyfrowych liczby, której suma cyfr jest równa 3.
3. Spośród wszystkich liczb czterocyfrowych w których zapisie uzyto cyfr: 2, 3, 5 i 6 cyfry mogą się powtarzać, losujemy jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wylosowana liczba nie dzieli się przez 5
prawdopodobieństwo , że wygraliśmy co najmniej 40 zł?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: prawdobobieństwo_podstawy

Post autor: eresh »

kwoch pisze: 20 sty 2020, 20:27 1. Rzucamy 3-krotnie kostką. Jakie jest prawdopodobieństwo, że na każdej kostce będzie co najmniej 5 oczek?
\(\overline{\overline{\Omega}}=6\cdot 6\cdot 6\\
\overline{\overline{A}}=2\cdot 2\cdot 2\\
P(A)=\frac{8}{216}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: prawdobobieństwo_podstawy

Post autor: eresh »

kwoch pisze: 20 sty 2020, 20:27
2. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania, spośród wszystkich liczb trzycyfrowych liczby, której suma cyfr jest równa 3.
\(\overline{\overline{\Omega}}=9\cdot 10\cdot 10\\
A=\{300, 111,120,102,201,210\}\\
\overline{\overline{A}}=6\\
P(A)=\frac{6}{900}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: prawdobobieństwo_podstawy

Post autor: eresh »

kwoch pisze: 20 sty 2020, 20:27
3. Spośród wszystkich liczb czterocyfrowych w których zapisie uzyto cyfr: 2, 3, 5 i 6 cyfry mogą się powtarzać, losujemy jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wylosowana liczba nie dzieli się przez 5
\(\overline{\overline{\Omega}}=4\cdot 4 \cdot 4\cdot 4\)
A - wylosowana liczba nie dzieli się przez 5
A' - wylosowana liczba dzieli się przez 5
\(\overline{\overline{A'}}=4\cdot 4\cdot 4\cdot 1\\
P(A)=1-\frac{4\cdot 4\cdot 4\cdot 1}{4\cdot 4 \cdot 4\cdot 4}
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ