prawdobobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwoch
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 25 lip 2009, 09:19
Podziękowania: 49 razy
Otrzymane podziękowania: 4 razy

prawdobobieństwo

Post autor: kwoch »

1. Z cyfr 2,3,5,7 tworzymy liczby dwucyfrowe w których cyfry mogą się powtarzać. Jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania liczby podzielnej przez 5
2 A, B, C, D, E, F mają miejsca w jednym rzędzie. Jakie jest prawdopodobieństwo, że między A i B będą siedziały trzy osoby?
3. Na loterii znajdują się 3 losy z wygrana 50 zł i 7 losów z wygraną 20 zł i 10 losów pustych. Losujemy kolejno dwa razy. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wygraliśmy co najmniej 20 zł? (DRZEWKO?)
3. Do windy 10 piętrowego domu wsiadły na parterze 3 osoby. Jakie jest prawdopodobieństwo , że wysiądą na pietrach o numerach parzystych.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: prawdobobieństwo

Post autor: eresh »

kwoch pisze: 20 sty 2020, 20:25 1. Z cyfr 2,3,5,7 tworzymy liczby dwucyfrowe w których cyfry mogą się powtarzać. Jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania liczby podzielnej przez 5
https://forum.zadania.info/viewtopic.ph ... 84#p322784
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: prawdobobieństwo

Post autor: eresh »

kwoch pisze: 20 sty 2020, 20:25
2 A, B, C, D, E, F mają miejsca w jednym rzędzie. Jakie jest prawdopodobieństwo, że między A i B będą siedziały trzy osoby?
\(\overline{\overline{\Omega}}=6\cdot 5\cdot 4\cdot 3\cdot 2\)

A _ _ _ B _
_ A _ _ _ B
B _ _ _ A _
_ B _ _ _ A
wolne miejsca można zapełnić na \(4\cdot 3\cdot 2\cdot 1\) sposobów
\(\overline{\overline{A}}=4\cdot 4\cdot 3\cdot 2\cdot 1\\
P(A)=\frac{\overline{\overline{A}}}{\overline{\overline{\Omega}}}

\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ