Proszę o pomoc
Zmienna losowa ma rozkład dwumianowy , gdzie E(X)=2,8 , σ=1,3.
Proszę obliczyć :
D,γ3,γ4,P(X=9),P(X<3),P(X≥5),P(2≤X≤4) .
Zadanie zmienna losowa- statystyka matematyczna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Zadanie zmienna losowa- statystyka matematyczna
Do rozkładu dwumianowego (Bernoulli'ego) potrzebne jest p i n.
Wtedy \[P(X=k)={n\choose k}p^k(1-p)^{n-k}\]
\( \begin{cases} EX=np \\ \sigma^2=np(1-p)\end{cases} \iff \begin{cases} np=2,8\\np(1-p)=1,69\end{cases} \)
Niestety coś jest (chyba) pokopane z liczbami, bo nie wychodzą ładne wyniki.
Co to są: D,γ3,γ4,? Używaj kodu LaTeX!
Wtedy \[P(X=k)={n\choose k}p^k(1-p)^{n-k}\]
\( \begin{cases} EX=np \\ \sigma^2=np(1-p)\end{cases} \iff \begin{cases} np=2,8\\np(1-p)=1,69\end{cases} \)
Niestety coś jest (chyba) pokopane z liczbami, bo nie wychodzą ładne wyniki.
Co to są: D,γ3,γ4,? Używaj kodu LaTeX!
Re: Zadanie zmienna losowa- statystyka matematyczna
=Zmienna losowa ma rozkład dwumianowy, gdzie E(X)=2.8 , σ=1.3
Proszę obliczyć : D- Dominanta, \gamma 3, \gamma 4 ,P(X=9),P(X<3),P(X≥5),P(2≤X≤4)
Taką mam treść zadania
Proszę obliczyć : D- Dominanta, \gamma 3, \gamma 4 ,P(X=9),P(X<3),P(X≥5),P(2≤X≤4)
Taką mam treść zadania
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Zadanie zmienna losowa- statystyka matematyczna
A co to jest \( \gamma3\)?
Używaj kodu LaTeX. To proste. Żeby uzyskać taki zapis jak wyżej klikasz i wewnątrz wpisujesz.
Używaj kodu LaTeX. To proste. Żeby uzyskać taki zapis jak wyżej klikasz
Kod: Zaznacz cały
[tex]
Kod: Zaznacz cały
[tex]\gamma3[/tex]
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Zadanie zmienna losowa- statystyka matematyczna
To proszę się cieszyć, że nie pani. Może się zorientują, że koszmarne rachunki i będzie lepiej.
Można rozwiązać łatwo ten układ równań. Wyliczyć (1-p), potem p i na końcu n, ale wychodzi \(n=7,063...\) , a to powinna być liczba naturalna!
Można rozwiązać łatwo ten układ równań. Wyliczyć (1-p), potem p i na końcu n, ale wychodzi \(n=7,063...\) , a to powinna być liczba naturalna!