1. Rzucamy 3-krotnie kostką sześcienna. Jakie jest prawdopodobieństwo, że co najmniej na jednej kostce będzie jedynka?
2. Z urny, w której jest 7 kul białych, 3 czerwone i 10 niebieskich, losujemy jedną kule. Jakie jest prawdopodobieństwo , że nie będzie to kula biała?
3. Z cyfr 2,3,5,7 tworzymy liczby dwucyfrowe w których cyfry mogą się powtarzać. Jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania liczby podzielnej przez 5
4. A, B, C, D, E, F mają miejsca w jednym rzędzie. Jakie jest prawdopodobieństwo, że między A i B będą siedziały trzy osoby?
5. Na loterii znajdują się 3 losy z wygrana 50 zł i 7 losów z wygraną 20 zł i 10 losów pustych. Losujemy kolejno dwa razy. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wygraliśmy co najmniej 20 zł? (DRZEWKO?)
6. Do windy 10 piętrowego domu wsiadły na parterze 3 osoby. Jakie jest prawdopodobieństwo , że wysiądą na pietrach o numerach parzystych.
7. Rzucamy 3-krotnie kostką. Jakie jest prawdopodobieństwo, że na każdej kostce będzie co najmniej 5 oczek?
8. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania, spośród wszystkich liczb trzycyfrowych liczby, której suma cyfr jest równa 3.
9. Spośród wszystkich liczb czterocyfrowych w których zapisie uzyto cyfr: 2, 3, 5 i 6 cyfry mogą się powtarzać, losujemy jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wylosowana liczba nie dzieli się przez 5
10, Na loterii znajdują się 4 losy z wygraną 50 zł i 6 los.ów z wygraną 20 zł i 10 losów pustych. Losujemy kolejno 2 razy. Jakie jest prawdopodobieństwo , że wygraliśmy co najmniej 40 zł?
Praawdopodobieństwo_podstawy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Praawdopodobieństwo_podstawy
\(\overline{\overline{\Omega}}=6\cdot 6\cdot 6\\
\overline{\overline{A'}}=5\cdot 5\cdot 5\\
P(A)=1-\frac{\overline{\overline{A'}}}{\overline{\overline{\Omega}}}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Praawdopodobieństwo_podstawy
\(\overline{\overline{\Omega}}=20\\
\overline{\overline{A}}=13\\
P(A)-=\frac{13}{20}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Praawdopodobieństwo_podstawy
liczba podzielna przez 5 musi (w zadaniu) kończyć się cyfrą 5
\(\overline{\overline{\Omega}}=4\cdot 4\\
\overline{\overline{A}}=4\cdot 1\\
P(A)=\frac{4}{16}=0,25\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Praawdopodobieństwo_podstawy
Na końcu stawiasz 5, żeby była podzielna przez 5 ........... 1 możliwość,
przedostatnią cyfrą może być każda ze zbioru {2,3,5,7} .... 4 możliwości,
drugą cyfrą cyfrą może być każda ze zbioru {2,3,5,7} ....... 4 możliwości,
pierwszą cyfrą cyfrą może być każda ze zbioru {2,3,5,7} .... 4 możliwości
Reasumując: wszystkich przypadków kiedy utworzona liczba dzieli się przez 5 jest \(4 \cdot 4 \cdot 4 \cdot 1=64\)
Wszystkich możliwych liczb utworzonych z cyfr ze zbioru {2,3,5,7} z powtarzającymi się cyframi jest \(4 \cdot 4 \cdot 4 \cdot 4=256\)
\(|\Omega|=256, \quad |A|=64 \So P(A)= \frac{64}{256}=0,25 \)
Czegoś nie rozumiesz?
przedostatnią cyfrą może być każda ze zbioru {2,3,5,7} .... 4 możliwości,
drugą cyfrą cyfrą może być każda ze zbioru {2,3,5,7} ....... 4 możliwości,
pierwszą cyfrą cyfrą może być każda ze zbioru {2,3,5,7} .... 4 możliwości
Reasumując: wszystkich przypadków kiedy utworzona liczba dzieli się przez 5 jest \(4 \cdot 4 \cdot 4 \cdot 1=64\)
Wszystkich możliwych liczb utworzonych z cyfr ze zbioru {2,3,5,7} z powtarzającymi się cyframi jest \(4 \cdot 4 \cdot 4 \cdot 4=256\)
\(|\Omega|=256, \quad |A|=64 \So P(A)= \frac{64}{256}=0,25 \)
Czegoś nie rozumiesz?